Ünnepelt a gyergyószentmiklósi református közösség: Épüljön lelki templom

Hálaadó istentisztelettel, ünnepi műsorral emlékeztek a gyer­gyó­szentmiklósi református templom felépítésének 120. évfordulóján. Vasárnap délelőtt zsúfolásig megtelt Csík vármegye elsőként megépült református temploma: a gyülekezet hívei méltóképpen emlékeztek a hajlék építésének körülményeire, a nagy elődök közösségszervező szellemiségére.

A Szent Miklós Kamaraegyüttes és Nőszövetség műsora

Az istentiszteleten Szegedi László, az Erdélyi Református Egyházkerület missziói előadója hirdette az igét az egybegyűlteknek. Beszédében bibliai példázattal, a tékozló fiú történetével szemléltette az elvándorlás napjainkra jellemző folyamatait és a szabad döntés felelősségét. Milyen a mai ember kapcsolata az isten házával? Mi van azzal a néppel, amely eltávolodik az atyai háztól, de szívében megszületik a döntés, hogy visszataláljon istenhez? – a lelkipásztor által megfogalmazott kérdéseket követően elhangzott: a 120 éves múlt ünneplése mellett azzal is kell foglalkoznunk, hogy kinek fogjuk átadni ezt az örökséget.
Az igehirdetés Pilinszky János gondolatával vált teljessé: a tékozló fiú története nem egyes bűnösöké, hanem az egész emberiségé, hiszen legtöbben olyan tékozló fiúk vagyunk, akik naponta közeledünk és távolodunk azon a bizalmi úton, ahol választanunk kell kő és kenyér között. Ha ez a gyülekezet a hazavezető úton indul el, megérzi az atyai ház visszafogadó szeretetét, és ha távolodik is, újra közeledni fog, mert ilyen az örök ember – zárta gondolatait Szegedi László.
A hálaadás folytatásaként szívhez szóló dalok és versek hangzottak el a Szent Miklós Kamaraegyüttes, Kolcsár Árpád zenetanár, valamint a Nőszövetség tagjainak közreműködésével.
Ezt követően Ősz Sándor Előd református lelkipásztor, egyházkerületi levéltáros ismertette a templom építéstörténetét: az 1887-ben Csíkszereda központtal megalakult Csík Vármegyei Református Korlelkészség pásztora, Borbáth Pál Gyergyószentmiklóson is megszervezte a református gyülekezetet, amely az evangélikus és unitárius híveket is magában foglalta. A templom építésére 1887-ben indult gyűjtés: a város főterén lévő telket Szathmári János ditrói gyógyszerész adományozta. Két év múlva kezdődött el a templom építése Bitay Béla lelkész vezetésével, és ugyanezen év októberében az új hajlékot dr. Bartók György, Erdély református püspöke szentelte fel.
Az elkövetkező 90 évben kisebb javítások történtek a templom épületén, az 1990-es években azonban a gyülekezet lélekszámának növekedése szükségessé tette a bővítését. A Bíró Sándor lelkész ideje alatt történő bővítés és felújítás 1997-ben fejeződött be, ekkor szentelték fel a kibővített hajlékot.
A történelmi visszatekintő után Dézsi Zoltán egyházkerületi főgondnok ünnepi gondolatait Mátyás István, a gyergyói egyházközösség lelkésze közvetítette. Az ünnepségen Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere is megosztotta ünnepi gondolatait a közösséggel.
Az ünnepi istentiszteletet követően a gyülekezeti teremben reformációról szóló kiállítást láthattak az érdeklődők.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb