Ünnepelt a Csigabiga Óvoda közössége

Óvodaavató Ditróban

211

Az előszobában, a szekrény mö­gött volt berendezve a mű­anyag­ biliből és egy vederből álló mosdó, és mind a mai napig kísért az ütött-kopott, sötétzöld öltözőszekrény, valamint az érckályha, amit egész nap kellett rakni, hogy meleg legyen – emlékezett vissza a huszonegy évvel ezelőtti állapotokra a gyer­gyóditrói Csigabiga Óvoda óvónője, Gál Ibolya Erzsébet. Mint mondta, ehhez képest most paradicsomi állapotok uralkodnak, egy álom vált valóra az épület felújításával.

Fotó: Kertész László

Egy évvel ezelőtt láttak hozzá az óvoda külső és belső felújításához, a munkálatok következtében pedig teljesen új köntöst kapott az épület: kicserélték a nyílászárókat, mosdókat alakítottak ki, bevezették a központi fűtést, új bútorzat fogadja a gyermekeket, és természetesen a térrendezés sem maradt el, hisz új játszótéren mászkálhatnak, szaladgálhatnak kedvükre a legkisebbek. Az uniós forrásból kivitelezett projekt összértéke
1 011 056 lej, amiből 95 000 lej volt az önrész.
Az ünnepélyes óvodaavatón Gyer­gyóditró polgármestere, Puskás Elemér rámutatott, igazi csapatmunka eredménye a felújítás, majd az óvónői hivatást méltatva köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a felújítás megvalósításához. Elhangzott, az épületet is összefogással építették még 1885-ben, amely kezdetben iskola és tanítólak volt, majd később az óvoda is helyet kapott a falai között.
Az átadóünnepségen népviseletbe öltözött kis óvodások örültek a megújított környezetnek, összesen 28 gyermek lakja be a Csigabiga Óvodát, amit ők előszeretettel neveznek Csigabiga-palotának is.

Fotó: Keresztes Zoltán

– Gyermeki izgalommal készültünk erre a napra – jegyezte meg Gál Ibolya Erzsébet óvónő, a helyi Puskás Tivadar Szakközépiskola – amelyhez az óvoda tartozik – igazgatója, Hadâmbu Cristina megjegyezte, egy álom vált valóra a felújítással, és ugyanerre hívta fel a figyelmet Ilyés Emese szakoktatá­sért felelős tanfelügyelő is, aki rámutatott: jó példa, hogy nemcsak kitalálták, hanem meg is valósították az elképzelést.


Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba beszédében kiemelte, reménykedhetünk, hogy a gyermekek majd itthon maradnak, a pedagógusoknak kitartást kívánva pedig hozzátette: nincs könnyű dolguk, és bizony ki kell állni amellett, hogy ne építsék le a tanintézményeinket.
Az óvodát Baróti László Sándor plébános áldotta meg, majd a szalagvágást követően, gyermekprogramokkal folytatódott az ünnepség.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek