szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Ünnepel Szárhegy: Káposztavásárt tartanak

Vásár és fesztivál a káposzta ünnepén Gyergyószárhegyen. Hétvégén várják a vásárlókat   fotó: Lázár Hajnal / archív

Híres káposztáját ünnepli a hétvégén Gyergyószárhegy, tizenharmadik alkalommal szervezik meg a Híres Szárhegyi Káposztavásárt és Fesztivált. Felelevenítik a hagyományokat, minden korosztálynak kínálnak programokat.

Gyergyószárhegyen több évszázados hagyománya van a káposztatermesztésnek és káposztavágáshoz kapcsolódó ünnepségnek. Régen is fontos esemény volt a káposztavágás, mely alkalomból vásárt is szerveztek s sok kereskedő érkezett ilyenkor a faluba, hogy káposztáért cserébe más termékeket adjon. Ezt a hagyományt elevenítették fel Szárhegyen s a káposztavásár fesztivállá nőtte ki magát. A helyi önkormányzathoz csatlakozott társszervezőként a Torzsások Kulturális és Turisztikai Egyesület és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, s a megyei tanács támogatásával háromnapos rendezvényt tartanak. Danguly Ervin polgármester sajtótájékoztatón elmondta, a programmal igyekeztek minden generációt, mindenféle ízlést kielégíteni. Holnap konferenciát tartanak Értékrend és kulturális turizmus lehetőségei Székelyföldön címmel. Kolcsár Béla, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója azt mondta, a rendezvény célja a helyi és környékbeli értékek felkutatása, valamint annak keresése, miképpen lehet ezeket beépíteni a turizmusba, úgy hogy gazdasági hasznot hozzanak a térségnek. Hazai és magyarországi előadók is lesznek jelen.
Szombaton kerül sor a tömegeket megmozgató fesztiválra. A községvezető kiemelte, úgy alakították ki a programot, hogy a hagyományok felelevenítésével, népi rendezvényekkel induljon a nap, majd következnek a modern rendezvények. Reggel lovas felvonulás lesz a káposztáskertig, aztán hagyományos káposztavágás a Cárinában. A vásártéren káposztafőző verseny lesz, melyre még holnap is fogadják a jelentkező csapatokat.
A Szárhegyi Káposztatermelők Egyesülete is közreműködik a rendezvény lebonyolításában. Lukács Géza elnök leszögezte, nemcsak hirdetik, hogy finom a szárhegyi káposzta, hanem kóstolót is kínálnak majd. „A függőség azonnal kialakul” – jegyezte meg a termelő. A káposztát egyébként főve is meg lehet majd kóstolni, 15 ezer töltelékes káposzta készül, melyből vásárolhat bárki.
A nap folyamán a magyarországi Langaléta Garabonciások Gólyalábas Utcaszínház is szórakoztatja a közönséget, de fellépnek nótaénekesek, valamint a Bagossy Brothers Company is koncertezik. A napot káposztabál zárja. Vasárnap az esemény utolsó mozzanataként a Role zenekart hallhatja a közönség a plébániatemplomban.
A fesztivál alkalmából természetesen vásárra is sor kerül, bárki beszerezheti a messze földön híres, levédett szárhegyi káposztát a helybeli termelőktől.

Szombaton vágják a szépvízi káposztát

Betakarításra készülnek szombaton a szépvízi Nád-dűlőben a községi káposztatermesztő gazdák is. A hétvégén sorra kerülő termésünnep immár a tizenkettedik lesz az esztendők sorában, a vásár iránti érdeklődés pedig évről évre nagyobb. A káposztatermés ezúttal közepes lett, a fejek a nyári szárazság miatt nem tudtak megfelelő méretűre nőni, annak ellenére sem, hogy a Nád-dűlőben kiépített öntözőrendszert gyakran, még az ősz folyamán is használták a gazdák. De ettől függetlenül bőven jut eladásra a téli savanyúságnak valóból – mondta el lapunk érdeklődésére Ferenc Tibor, Szépvíz polgármestere. Hozzátette, a káposztavásár idei díszvendége Csíkrákos község lesz, de – mint ahogy azt a kilátogatók már megszokhatták – a vásári jó hangulat mellett nem hiányozhatnak a helyszínről a jó étvággyal fogyasztható káposztás ételek sem. A 26 hektáros, tőzeges talajú Nád-dűlőt méltán nevezik a község káposztáskertjének, hiszen a kisebb-nagyobb méretű parcellák legnagyobb hányadán a kacskaringós levelű zöldséget termesztik a gazdák. Ferenc Tibor elárulta, lépések történtek a Szépvízen termesztett káposzta feldolgozásának irányába is: idén már sikerült megvásárolni azt az ingatlant, amelyen a leendő feldolgozót tervezik. A következő lépés a káposztatermelőkből álló szövetkezet létrehozása lesz. „Ahogy a Csengő Tejszövetkezetet felépítettük, úgy lassan ezt is fel kell építenünk. A termelőkből összeáll a csapat. Arról, hogy a majdani feldolgozóban milyen termékek készítünk, túl korai még beszélni, de úgy gondolom, a szakemberek feladata lesz meghatározni. Elsősorban az olyan káposzta feldolgozására gondolunk, amely eltevésre a hagyományos módon kevésbé alkalmas” – tette hozzá az elöljáró.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb