Ünnepel az egyetemünk

Hozzájárultak a magyarság megmaradásához

111

Ma 11 órától a Csíki Moziban hetedszerre ünneplik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem napját, fennállásának 18. évfordulója alkalmából. A rendezvényen a rektori hivatal munkatársai, a marosvásárhelyi és kolozsvári kar képviselői is jelen lesznek.

Fotó: László F. Csaba

Mara Gyöngyvér rektor-helyettestől megtudtuk: a hazai felsőoktatási intézményekben nem minden szakon lehetett magyarul tanulni, így 18 évvel ezelőtt, a történelmi egyházak által alapított Sapientia Alapítvány a magyar állam hathatós segítségével kezdeményezte ennek az űrnek a betöltésére a Sapientia – EMTE megalakításával.
A Sapientia alapítása nem volt zökkenőmentes, ugyanis szakemberhiánnyal küszködtek, de magyarországi és hazai neves oktatók bevonásával sikerült kiépíteni a képzési ágakat és az oktatói állományt.
2001-ben a kolozsvári hivatalos megnyitó után Marosvásárhelyen és Csíkszeredában kezdte a tanévet a Sapientia, Csíkszeredában 4 szakkal és 209 hallgatóval, Marosvásárhelyen pedig 5 szakkal és 162 hallgatóval.
A rektorhelyettes úgy látja, hogy a kitűzött célnak eleget tett az egyetem, hiszen a tanintézményben zajló oktatás hozzájárult a székelyföldi magyarság megtartó erejének növeléséhez, és érdekességként megemlítendő, hogy a Sapientián végzett egyetemisták azok, akik leginkább idehaza helyezkednek el a szakmában.
Az évek alatt több jeles szakember is kikerült az egyetem padjaiból. Többen, akik akkor hallgatói voltak az egyetemnek, most oktatóként vesznek részt az intézmény mindennapjaiban, mások pedig sikeres székelyföldi vállalkozók. Akadnak olyan végzősök is, akik Szaúd-Arábiában vagy az oxfordi egyetemen végeznek kutatásokat, s akad olyan is, aki a Szilikon-völgyben tevékenykedik.
Az idő teltével az egyetem neve hamar bekerült a köztudatba, elfogadottá vált a hazai felsőoktatási intézmények között, a más egyetemek munkatársai is jól vélekednek a tanintézményről. Az egyetemen végzett kutatási eredmények visszhangja a helyi, országos és nemzetközi sajtóba is eljutott.
Az egyetemet 2010-ben akkreditálta az országos felsőoktatási minőségbiztosítási ügynökség (ARACIS), azonban csak 2012-be történt meg a törvény általi elismerése. A jogi személyként elismert egyetem szenátusa értékelve a 2001-es évnyitó fontosságát, úgy döntött, minden október 3-án megünnepeli az Egyetem Napját a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.
Az Egyetem Napja keretében különböző díjakat adnak át az egyetem életében fontos szerepet játszó személyeknek. Bocskai-díjban részesül Balog Zoltán református lelkész, országgyűlési képviselő, aki 2012–2018 között a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériumát vezette és Lászlófy Pál kurátor, a Sapientia Alapítvány alelnöke. A tiszteletbeli professzor címet Elek Sándor egyetemi docens, a kiváló oktatónak járó díjat Hubbes László Attila egyetemi adjunktus kapja. Az emeritus professzor kitüntetést pedig Kása Zoltán professzor, az egyetem szenátusának volt elnöke, a Kutatási Programok Intézetének igazgatója veheti át.
A Csíki Moziban 11 órától kezdődő hivatalos ünnepség mellett a hallgatók számára a Hallgatói Önkormányzat szervez koncerteket az egyetemen, a buli a késői órákban a Grundban folytatódik.

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek