Ünnep a határon

Szentmisék Gyimesbükkben

378

Május 31-én, pünkösdvasárnap délben, a járványügyi előírások szerint ünnepi szentmisét mutatnak be Gyimesbükkben. Az immár búcsújáró hellyé alakult kontumáci kápolnánál idén csak a helyiek gyűlnek össze.

Egyszerű, de meghittebb ünnep Gyimesbükkben                                                           Fotó: László F. Csaba / archív

2007 óta évente több ezren zarándokolnak Gyimes­bükk­be, a kontumáci kápolnánál tartott pünkösdi szentmisére. A pünkösdszombatját övező napokban gazdag programmal várták a híveket évről évre Székelyföld peremén. A történelmi Magyarország legkeletibb határához a csíksomlyói pünkösdi búcsúra érkező zarándokvonatok utasai is el szoktak látogatni. Az egyházi szertartásokon kívül általában kulturális és különböző megemlékező programok is szerepeltek. Idén a járvány miatt a Gyimesekben is szerényebb lesz a pünkösdi „forgatag”, nem számítanak, nem számíthatnak a szervezetten érkező zarándokokra, tudta meg lapunk Salamon Józseftől, a gyimesbükki egyházközség plébánosától.
– Pénteken kettőkor lesz szentmise a kontumáci kápolnánál, hiszen tavaly is akkor tartottuk, a Nagyboldogasszony zarándokvonat utasainak részvételével. Most is megtartjuk a misét, ezúttal a zarándokok távollétében, utána még egy kicsit imádkozunk a helyi hívekkel – mutatott rá Salamon József.
Pünkösd szombatján a gyimes­bükkiek is csak a közvetítések segítségével kapcsolódnak be a csíksomlyói búcsú eseményeibe.
Vasárnap 12-kor kezdődik a pünkösdi szentmise – ugyancsak a kontumáci kápolnánál –, amelyet idén szintén csak a helyiek részvételével tartanak.
– A gyimesiek első plébániatemploma Nagyboldogasszony tiszteletére van szentelve. A hívek évtizedeken keresztül onnan indultak a somlyói búcsúra, és mindig az ősi templomba tértek vissza. Fontos, hogy a Szűzanyához kötődő ünnepekre, eseményekre emlékezzünk. A másik dolog az, hogy a szabadtéri szentmise itt sokkal jobban megvalósítható, hiszen van kinti oltár, meg lehet oldani a kihangosítást és tényleg van egy nagyobb szabad tér, ahol többen is be tudnak kapcsolódni a szentmisébe az egészségügyi szabályok betartásával – részletezte Gyimesbükk plébánosa.

Biró István

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.