Unitárius megemlékezés

450 éves a vallásszabadsá

27

A belvárosi templomot zsúfolásig megtöltötték a helyi és a szomszédos településekről érkező hívek szombaton. Amint azt korábban is írtuk, a program reggel kezdődött a templomban, áhítattal beszámolókkal, majd istentisztelettel és rövid tudományos, valamint kulturális előadással. A Haáz Rezső Múzeumban kuriózumnak számító kiállítás nyílt.

Ünneplők százai vettek részt az eseményeken. Szabad a vallás Fotó: Simó Márton

Kelemen Szabolcs szentegyházi lelkész mondta az istentisztelet bevezető imáját, aki a megújulásról, a mostani találkozó szimbolikus jelentőségéről, illetve arról is beszélt, hogy az unitárius vallás erdélyi alkotásként a miénk, híveinek 97 százaléka ma is magyar anyanyelvű. Solymosi Alpár csíkszeredai lelkész beszédében azt is elmondta, hogy az ember Isten lelkéből kilőtt nyíl, a Teremtőnek mindnyájunkkal terve van, s nem az isteni szándéktól való, ha befutott életpályánkon olykor célt tévesztünk.
Az istentisztelet után a résztvevők gyalogosan, rendőri felvezetéssel mentek a Haáz Rezső Múzeumhoz, ahol sor került az Egy az Isten című kiállítás megnyitására, amelynek anyagát az udvarhelyi egyházkör gyülekezetei kölcsönözték erre az alkalomra. Ezeket a tárgyakat többnyire nem használják, a parókiákon őrzik, de a mostani alkalom kiváló lehetőség arra, hogy a következő hetekben-hónapokban megtekinthessék az érdeklődők, hiszen ezt – az olykor több száz éves darabokból álló – kollekciót soha nem láthatjuk ebben az összeállításban.
A megnyitó után kisebb csoportokban tárlatvezetéssel látogathatták meg a jelenlevők a kiállítást, miközben a múzeum kertjében szeretetvendégség is zajlott, ahol régi és új ismerősök oszthatták meg egymással gondolataikat.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.