Unitárius egyház: A felelősség éve

77

Január 13-án ünneplik a vallásszabadság napját az unitárius egyházban. Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke ezen az ünnepen a felelősség évévé nyilvánította ez esztendőt. A csíkszeredai unitárius egyházközségben kisebb ünnepséggel emlékeztek a jeles napra.

A Magyar Unitárius Egyház zsinata 2002-ben a vallásszabadság napjává nyilvánította január 13-át – olvashatjuk a Magyar Unitárius Egyház Sajtóosztályának közleményében. Az ünnep apropóján az unitárius egyházközségekben január 12-én, vasárnap e téma köré csoportosították az istentiszteletek mondanivalóját, a szertartást néhol kisebb ünneplések is követtek.
Csíkszeredában az unitárius templomban szerveztek megemlékezési ünnepséget vasárnap. Solymosi Alpár unitárius lelkész prédikációjában rámutatott, hogy az unitáriusok számára a vallásszabadság a hallásszabadság ünnepe is egyben. A hit alapja a belső hallás, mivel sok hatás ér bennünket, sok mindent elengedünk a fülünk mellett, mégis van, ami mélyre hatol és eljut a szívünkig. Ez a belső hallás, ami felébreszti a hitet és felelősséget. Mint mondta: fontos, hogy az ember megőrizze lelkiismereti szabadságát, hisz egy igazán szabad ember tudja csak a hitét kalandként megélni, izgalmasnak tartani, s nem úgy tekinteni a vallásra, mint egy unalmas keretre. Az istentiszteletet kisebb ünnepség követte, melyen beköszönő gondolatként Balázs Ferencnek Bejárom a kerek világot című írásából idéztek. Az eseményen zenés összeállítással léptek fel az unitárius énekvezér, a nőszövetségi tagok és a gyermekek. Zárómozzanatként a jelenlévők körbevitték a templomban az egyházközség zászlóját.
– A kedd esti tanácsülésünkön is beszéltem a felelősség fontosságáról, az egyházközség tagjait illetően. Sokszor azt gondoljuk, hogy egy-egy feladat jelentéktelen, pedig mindenki tevékenysége ugyanolyan fontos, s ezt szem előtt kell tartanunk ahhoz, hogy egymást értékesnek lássuk – jegyezte meg a lelkész.
Mint mondta, a 2011-es népszámlálási adatok mintegy 720 unitáriust jegyeztek Csíkszeredában, a gyülekezet lelkipásztora 650 személyt tud megnevezni, a fennmaradó személyek valamilyen okból nem tartják a kapcsolatot az egyházzal.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek