2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Uniós forrásokból épült erdei út a községben: Jó úton járnak az alfalviak

Jelentős ünnep volt a pénteki nap a gyergyóalfalvi lakosok számára: átadták az uniós pályázati forrásból épült erdei útszakaszokat Baktán és az Ölves-tető felé vezető részen. A másfél millió eurós beruházásból közel nyolc kilométeres szakaszon aszfaltoztak, illetve építettek új utat a mezőgazdasági és erdészeti forgalom megkönnyítéséért.

Kelemen Hunor: Alfalu elöl jár                                                                                       Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Mezőgazdasági gépekkel és személyautókkal indultak pénteken délben az avatóünnepség helyszínére az alfalviak, hogy hivatalosan is birtokba vegyék a felújított útszakaszokat.
A beruházás tavaly ősszel kezdődött az alapozó munkálatokkal és a vízelvezető árkok kitakarításával: a Baktai út 5,2 kilométeres szakaszán, valamint az Ölves-tető felé vezető több mint két kilométeres szakaszon folytatódott mélyreható alapozási és földmunkákkal.
Az aszfaltozást idén sikerült elvégezni: a Baktai utat három aszfaltréteggel látták el, hogy a teherforgalmat is megbírja, és sokáig tudja szolgálni az alfalviakat; az Ölves felé vezető részen betonút és a meredekebb részeken betonozott sánc készült.
– Nem mindennap adatik meg egy önkormányzat számára, hogy egy másfél millió eurós pályázatot le tudjon hívni erdei út felújítására. Nagy öröm számomra, hogy megtaláltuk azt a forrást, amelyből fel tudtuk újítani a Baktai utat, amely az erdőkitermelésnek és a mezőgazdasági munkálatoknak egy nagyon komoly forgalmát szolgálja ki – mondta az ölvesi úton tartott ünnepség keretében Gáll Szabolcs polgármester.
Az elöljáró hozzátette: sokan feltették a kérdést a munkálatok ideje alatt, hogy miért építenek utat az Ölves-tető felé is. A pályázati kiírás feltétele az volt, hogy kell építeni egy új utat is a felújítandó mellett, amelyet az erdészeti üzemterv javasol. Ezért építettek két kilométernyi betonutat, amely – bár kisebb jelentőséggel bír a forgalom szempontjából – mégis fontos beruházás.
Az erdei út avatóján Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke is részt vett, köszöntőjében kiemelte Gyergyóalfalut mint országosan első helyen álló települést, amely a legtöbb európai uniós kiírást megpályázta és kivitelezte az elmúlt időszakban.
– Amennyiben építkezni akarunk, erőforrásra van szükség, és mi igyekszünk minél több ilyen forrást elérhetővé tenni közösségeink számára, hiszen ez a dolgunk. Az elmúlt években kialakított együttműködésnek köszönhetően megvan a lehetőségünk, hogy Magyarországról is tudunk pályázni a gazdaságfejlesztési program keretében. Mindig többet szeretnénk, ez a munkánk vezérfonala, és minden szerénységet félretéve kijelenthetjük, hogy látható a fejlődés, és ebben Alfalu az élen jár – mondta az RMDSZ államelnökjelöltje.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb