Uniós finanszírozás kórházi felszerelésre

Javult a sürgősségi osztály, a műtők és több osztály műszerezettsége

144

Idén is több nagy értékű műszert szállítanak le a szakcégek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba, a műszerezettség elmúlt években lezajlott és idén folytatódó fejlesztését több projekt keretében az Európai Unió is támogatta.

A Regionális Operatív Programnak az egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó kiírásai keretében három pályázat révén részesült jelentős uniós finanszírozásban a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház.
Az Egészségügyi Minisztérium, az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsa és a kórház 2014–2018 között tett eszközvásárlási erőfeszítéseit több mint 14,7 millió lejjel támogatta az Európai Unió, megtérítette számos ekkor beszerzett műszer költségeit. A pályázatok keretében főként a Sürgősségi Betegellátó Egység felszereltségének javítását támogatták, de a műtőblokk, az intenzív terápiás osztály és a radiológiai osztály műszerezettsége is megújult. 2014-ben például komputertomográf (CT), 2015-ben egyebek mellett idegsebészeti mikroszkóp, 2016-ban számos sebészeti műszer, újraélesztő készülék, 2017-ben altatógép, lámpák, műtőasztalok, különböző műtétek elvégzéshez szükséges eszközszettek, 2018-ban pedig többek között sebészeti lézer, laparoszkópos torony, lélegeztetőgép került be a műtőkbe. A gépek, műszerek és eszközök többsége már használatban van, a 2018-ban leszerződött felszerelés egy részét pedig ebben az évben, novemberig szállítják a kórházhoz a közbeszerzési eljárásokat megnyert cégek. Idén további altatógéppel, lélegeztetőgéppel, műtéti műszerekkel, újabb laparoszkópos toronnyal, lámpákkal, sebészeti szettekkel és egy újabb mobil röntgengéppel egészül ki a kórház felszerelése.
Dr. Adrian Dobrică, a műtőblokk vezetője kiemelte, az európai uniós finanszírozás hozzájárult ahhoz, hogy nagyon fontos műszereket, felszereléseket lehessen beszerezni. Mint rámutatott, az elmúlt években sikerült forrást találni a műtőblokk és számos osztály rég hiányzó, lényeges műszereinek a biztosítására.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek