Uniós állattenyésztési támogatás: Közzétették a keretösszeget

46

Jelentősen megemeli az uniós állattenyésztési támogatásra jogosult szarvasmarhatartóknak szánt keretösszeget a mezőgazdasági minisztérium. A várható pluszpénznek elsősorban a tejtermelők örvendhetnek.

Legelő szarvasmarhák. Decemberben érkezhet a törzskönyvezett állományra a pénz

Tavalyhoz képest ötmillió euróval nagyobb keretösszeget szán a hazai szarvasmarha-tenyésztők támogatására a kormány – derül ki a mezőgazdasági minisztérium honlapján közzétett dokumentumból. Az uniós, termeléshez kötött állattenyésztési támogatások (SCZ) három jogcímére összesen 109,236 millió eurót, azaz közel 519 millió lejt fordít a kormány, szemben a tavalyi 104,141 millió eurós (485,7 millió lejes) keretösszeggel. Az uniós állattenyésztési támogatást a törzskönyvezett, termelésellenőrzés alatt álló fejősteheneik, húsmarháik és bivalyaik után igényelhették a gazdák. 2019-es kéréseik alapján a támogatási feltételeknek eleget tevő bivalytulajdonosok között 1,61 millió eurót (7,6 millió lejt), a húsmarhatenyésztők között 12,6 millió eurót (59,8 millió lejt), míg a fejőstehéntartók között 500 euró híján 95 millió eurót (451,2 millió lejt) készül szétosztani a szaktárca.
Az egyedenkénti támogatás mértéke – az ellenőrzés utáni állományadatok híján – egyelőre még nem ismert, de a megemelt keretösszegek alapján a tenyésztők várhatóan a tavalyival megegyező vagy annál valamivel magasabb támogatásra számíthatnak. Emlékeztetőül: tavaly az egyedenkénti támogatás mértékét a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) a bivalyok esetében 160 euróban (750 lejben), a fejőstehenek esetében 340 euróban (1590 lejben), míg a húsmarhák esetében 291 euróban (1359 lejben) határozta meg.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek