Ukrán siker a Kastély szakaszon

Romániai csapatok versenyzői zártak az élen

247

Két romániai kontinentális csapat három idegenlégiósa állhatott dobogóra tegnap a 12. Székelyföld Kerékpáros Körversenye első szakaszán. A Kastély etapon már a rajt után szökés alakult ki, a második kísérletből a Team Novák ukrán légiósa, Jehor Dementyev haza is ért, az ő győzelmével zárult az első szakasz.

A Team Novák két kerékpározója az első két helyenFotó: Halmágyi Zsolt

Két ukrán és egy olasz sportoló állhatott fel a dobogóra tegnap a 12. Székelyföld Kerékpáros Körversenye első szakaszát követően, egyébként mindhárman romániai kontinentális csapatnál versenyeznek. A Sepsiszentgyörgről tegnap reggel elrajtoló kis mezőny nagyon aktív volt, hiszen hamar támadások alakultak ki, a második kísérletből a későbbi győztes haza is ért.
Tíz kilométerrel a rajt után a Team Novák újonnan igazolt paralimpiai bajnoka, az ukrán Jehor Dementyev, valamint a magyar Pályi Csaba (Epronex), az olasz Peter Cervini (UVT-Devron) és a holland Oscar van Wijk (Destil) támadása bizonyult sikeresnek, akik előnyüket folyamatosan növelni tudták. A Kovásznán tartott első sprintet Dementyev nyerte Cevini és Pályi előtt, ekkor a szököttek még félpercnyire voltak csak a mezőnytől, ám Kézdivásárhelyen már másfél percre nőtt előnyük, itt a sprintet Pályi nyerte van Wijk és Demntyev előtt. Egy óra versenyzés után 44,5, két óra után pedig 41 kilométer/óra volt a mezőny átlagsebessége, a szököttek és a boly között Oltszemen a különbség 3 perc 35 másodperc volt.
Málnáson Cevini lemaradt a szököttektől, az olaszt hamar befogta a mezőny, akik a tempót ugyan növelték, de hátrányuk két és fél perc volt a nap egyetlen hegymenésén. A Hatód hegymenést Pályi nyerte Dementyev és van Wijk előtt. Az ereszkedés után a három szökevény növelni tudta előnyét, Miklósvárnál négy percre voltak a bolytól, de ezt követően a mezőny csökkenteni kezdte a különbséget. Előpataknál a mezőny szétszakadt, kivált egy tizenhárom főből álló csoport, akik üldözőbe vették az élen haladókat, és óriási iramot diktálva folyamatosan csökkentették a két csoport közötti távot.
Az iramot látva úgy tűnt, hogy a mezőny hamar bedarálja az élen haladókat, ám ekkor a 2012-es paralimpiai bajnok Dementyev gyorsítani tudott, és fél percre elhúzott üldözőitől. Segítője is akadt, hiszen a Team Novák másik ukránja, Andrij Bratascsuk eredt nyomába, aki gyakorlatilag a hátvéd szerepét töltötte be, védve csapattársát az esetleges támadásoktól. A két Team Novákos kerekessel tizenhárman próbáltak lépést tartani, ám végül Dementyev nyert kilenc másodperccel Bratascsuk előtt, harmadikként a másik romániai kontinentális csapat, az MSTina Focus olasz kerekese, Nicolas Marini előtt. Az első üldözőbollyal ért célba két másik Team Novákos sportoló, Nicolae Tanovitchii és Olekszandr Prevar is.
A hatvankét rajtolóból az első szakaszt hatvanan fejezték be, egy sportoló, Adrian Farcas (UVT) feladta a viadalt, míg a moldáv válogatott Andrei Ruscovot kizárták a versenybírák, mert Málnáson a leeresztett sorompó alatt átbújt, ez pedig szabályellenes.

Eredmények és szakasz

1. szakasz, prológ, 5,3 km (62 induló): 1. Daniel Crista (CSA), 2. Nicolae Tanovitchii (Team Novák), 3. Oleksandr Prevar (Team Novák) … 5. Andrii Brataschuk (TNV), 28. Yehor Dementyev (TNV), 48. Péter László (TNV), 61. Balázsi Lóránt (TNV).

2. szakasz (Kastély etap), 191,3 km: 1. Yehor Dementyev (TNV), 2. Andrii Brataschuk (TNV), 3. Nicolas Marini (olasz, MST).
Az összetett élmezőnye: 1. Daniel Crista (CSA Steaua), 2. Andrii Brataschuk (TNV), 3. Nicolae Tanovitchii (TNV).

3. szakasz, csütörtök (Folyó etap)

Ma 11 órakor a boly Háromszékről indul, az Olt völgyén felfelé tart, majd a marosfői vízválasztón áthaladva Gyergyószentmiklósról a Libán-tetőnek fordul és a Küküllőbe torkolló Sikaszó mentén Székelyudvarhely a célállomás 15.45 környékén. A szinte mindvégig vizek mentén haladó, 194,4 km hosszú szakaszt a szervezők Folyó etapnak keresztelték.

Útlezárások, forgalomkorlátozások (a mezőny áthaladása során forgalomkorlátozásra kell számítani az alábbi útvonalakon): Sepsiszentgyörgy: Szabadság tér – 1918. december 1. – Csíki utca; Csíkszereda: Brassói út – Nagyrét utca – Taploca utca; Gyergyószentmiklós: Gábor Áron – Szabadság tér – Kossuth Lajos utca; Székelyudvarhely: Bethlenfalvi – Nicolae Bălcescu – Hunyadi János – II. Rákóczi Ferencz – Kossuth Lajos.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.