szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Újszülöttparktól az utcakönyvtárig

Összesen 21 ötletet javasoltak a székelyudvarhelyiek a polgármesteri hivatal Szólj bele! programjában. Bárki, aki a városban él, dolgozik vagy tanul, ötletterveket nyújthatott be, amelyekkel meglátása szerint hasznossá, élhetőbbé, szebbé teheti környezetét. Októberben kezdődik a szavazás.

A mezítlábas parkot ebben a programban újították fel. Megvalósult ötlet Fotó: Polgármesteri hivatal /Facebook

Második alkalommal hirdették meg a programot, és idén – akárcsak tavaly – hat kategóriában lehetett javasolni ötleteket: sétányok, járdák és sétálóhelyek, közlekedési lehetőségek, zöldövezetek és játszóterek, közterületi berendezések, oktatási és kulturális infrastruktúra, és végül digitális város.
A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint szeptember 15-ig összesen 21 projektjavaslatot küldtek be, ezek megvalósíthatóságát szakértők bírálják el, majd a szavazásra jogosult projektekre október elejétől november 15-ig lehet voksolni. A Szólj bele! program az ún. részvételi költségvetésen alapszik, a polgármesteri hivatal a jövő évi városi büdzsében erre a célra elkülönített pénzből valósítja meg a legtöbb szavazatot begyűjtött lakossági ötleteket.

Életmentő ötlet
A legtöbb javaslatot – szám szerint nyolcat – a közterületek felszerelése kategóriában küldték be. Itt olyan hasznos tételek szerepelnek, mint például a városi labdarúgópálya reflektorokkal való ellátása, hogy szürkület után és rossz időben is le tudjon szállni a mentőhelikopter; a két veszélyes szombatfalvi útkereszteződés figyelemfelkeltőbb kijelzése nagyobb táblákkal, villogókkal a balesetek elkerüléséért; megvilágított átjárók; defibrillátor beszerzése minél több közintézménybe és közterületre; óriásfeliratok kihelyezése a városban.
A zöldterületek és játszóterek kategóriában öt ötletet töltöttek fel a lakosok. Van, aki vizes játszóteret szeretne, van, aki minden újszülött érkezésekor fát ültetne, míg csak ki nem alakul egy ún. újszülöttpark. Más a tinikre gondolt, hogy számukra is létesítsenek játszóteret, és van, aki konkrétan a Szabók utcai sportpálya felújítását kéri.

A szürke színes árnyalata
Ezt a címet viseli egy javaslat, amely a járdák, sétányok kategóriába érkezett, és amelynek az ötletgazdája azt kéri, hogy a csereháti játszótér környékén a leaszfaltozott járdát töltsék meg minél több színes, játékra csalogató ábrával, ugróiskolával stb. Gyalogos- és biciklisjárda építését szeretné a Nagy-Küküllő mentén egy városlakó, amelyet a későbbiekben akár a következő településekig is bővíteni lehetne. Izgalmas ötlet az utcakönyvtár létrehozása, a javaslattevő a város közösségi tereit látná el ablakos, kis, felfüggeszthető faházikókban elhelyezett olvasnivalóval. A helyi és környékbeli rendezvényeket, programokat gyűjtené össze egy kimozdulásra biztató mobiltelefonos alkalmazás, a mozgáskorlátozott gyerekeknek szól a játszóterek számukra is alkalmas elemekkel való felszerelése. Az összes projektet máris tanulmányozni lehet a szoljbele.udvarhely.ro oldalon, már csak figyelni kell, hogy mikor indul a szavazás, mert ekkor mi is hozzájárulhatunk a számunkra szimpatikus ötletek megvalósításához azzal, ha rászavazunk.

Okosodnak az átjárók
A Szólj bele! programot másodjára hirdette meg Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala. A tavalyi hat nyertes projektből eddig kettő – a mezítlábas park felújítása és bővítése, illetve a kutyafuttató – valósult meg teljes mértékben – tájékoztatott Zörgő Noémi sajtószóvivő. Ezek esetében a kivitelezés önerőből történt.
Megtudtuk azt is, hogy további három terv esetében folyamatban van a szükséges eszközök beszerzése. Az okos átjárók esetében a közbeszerzés lejárt, ez 81 ezer lejbe kerül. Megvásároltak ugyanakkor két kerékpárjavító állomást, ezeket hamarosan használatba is állítják a Bethlen lakótelep parkjában, illetve a Városi Parkban, ezekre 6000 lejt költött a hivatal. Folyamatban van annak az applikációnak is a megvásárlása, amely a mozgássérültek közlekedését fogja segíteni, a projekt becsült értéke 85 ezer lej.
Az utolsó nyertes projekt a csereháti bérlők Spórolj fényesen című, napenergiás közvilágítási ötlete, ebben az esetben még hátravan a közbeszerzés – közölte Zörgő Noémi.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb