Újszerűen a lelki egészségért

Lelki Egészségközpont kezdte meg működését Csíkszeredában

2,497

A közelmúltban több, fiatalok által elkövetett öngyilkosság jelzi a tragikus időszerűségét az orvosok és színházi szakemberek közös munkája révén Csíkszeredában körvonalazódó drogprevenciós prog-
ramnak. A megelőzési programot a későbbiekben a megyei kórházban létrejött Lelki Egészségközpont keretében működtetnék.

Dr. Domokos Lajos Csaba Fotó: László F. Csaba

Mentálhigiénés központ is van most már a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház keretében. Megálmodója és kivitelezője, dr. Domokos Lajos Csaba pszichiáter szakorvos szerint az újonnan létrehozott Lelki Egészségközpont jellege és szolgáltatásai abban újszerűek, hogy a már kialakult lelki zavarok gyógyítása mellett a lelki egészség megőrzésére és fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek.
– A központ missziója a helyi lakosság mentális egészségének vizsgálata és azonosítása, a helyi sajátosságok és az azokat befolyásoló tényezők feltérképezése, valamint a mentális egészségfejlesztésre irányuló beavatkozások megszervezése és megvalósítása – ismertette az orvos.

Támogató hálózat
A központ finanszírozása még nem működik megfelelően, de az egészségügyi tárca ígéretet tett arra, hogy a következő időszakban a tevékenység pénzügyi hátterét is biztosítani fogja. Az országos egészségügyi programokhoz hasonlóan a mentálhigiénés központok közvetlen pénzügyi támogatásban részesülnek, így a közegészségügyi igazgatóság finanszírozással, a megyei kórház szakképzett személyzettel, míg a megyei önkormányzat infrastruktúrával járul hozzá működtetéséhez. A minisztériumi finanszírozás kezdetéig jelenleg a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár biztosítja a működéshez szükséges anyagi hátteret.
– A központ alapgondolata olyan szolgáltatást kidolgozni és nyújtani, amely úgynevezett jó gyakorlatot teremt. Intézményekből, szervezetekből és szakemberekből olyan támogató hálózatot hoz létre, amely közös célok mentén együttműködve, hálóként védve segíti a helyi lakosságot, mind a megelőzésben, mind a meglévő problémák megoldásában, kezelésében – mutatott rá Domokos Lajos Csaba.

A megbélyegzést elkerülendő
Kifejtette, azt is szem előtt kell tartani, hogy a társadalomban manapság is sajnálatos módon megbélyegzik a pszichiátriai betegeket, ez gyakran a kezelés igénylése helyett titkolózásra sarkallja az érintetteket és az állapotuk további romlásához vezethet. Az orvos hozzátette, úgy teszünk, mintha a testi betegségek természetesebbek, elfogadhatóbbak lennének, holott az egészség az Egészségügyi Világszervezet definíciója alapján „teljes testi, lelki, szociális és spirituális jóllét állapota és nem csupán a betegség hiánya”.
– Ezért az érzelmi és lelki zavarok megelőzését, a mentális zavarokban szenvedők gondozását, támogatását szeretnénk olyan közösségi terekbe helyezni, amelyek a páciensek és hozzátartozók számára is „felhasználóbarátok” és együttműködésüket ösztönzőek. Továbbá fontos, hogy nyilvános példamutatással hívjuk fel a figyelmet a mentális betegségektől szenvedők kirekesztettségére, izolációjára és megbélyegzésére, illetve mindezek súlyos következményeire. Természetesen a kórházi pszichiátriai osztály létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, ahol a sürgősségek és a súlyosabb esetek kezelése, ápolása történik – fejtette ki.

Egyéni és csoportos terápia
A Lelki Egészségközpontban a kezdeményező reményei szerint az elmegyógyász szakorvos terápiás munkaközösségben fog dolgozni klinikai pszichológussal, pszichoterapeutával, művészet- és munkaterapeutával, valamint az ápoló- és gondozószemélyzettel. Néhány hete már működtetnek csoportterápiát – egyelőre a kórház pszichiátriai járóbeteg-rendelőjében –, és lehetőségeikhez mérten szeretnék elkezdeni a zeneterápiát, valamint az expresszív művészetterápia festésen alapuló változatát is, amelyekre képzett szakembereik vannak.
– A lelki egészség nem statikus állapot, sokkal inkább folyamatnak tekinthető, ami az egyén és társas környezete közötti egyensúly megteremtését célozza. Ez folyamatos, aktív válaszkészséget jelent a mindennapi valós élet kihívásaira – emelte ki a szakorvos.

Helyi sajátosság, tragikus aktualitás
– Hargita megye országos szinten messze vezeti az öngyilkossági statisztikákat, Kovászna és Maros megyét is megelőzve. A magyar lakosság, különösen a férfiak magas kockázati csoportot alkotnak. Az utóbbi néhány hónapban a térségben több, 18 és 27 év közötti fiatal lett öngyilkos, ezért néhány emberben szinte egyszerre fogalmazódott meg a gondolat, hogy sürgetővé vált egy komoly megelőzési program kidolgozása – hangsúlyozta Domokos Lajos.
Kifejtette, mivel az említett esetekben droghasználat is állt a háttérben, hatékony programot akarnak kidolgozni, amely a drogfogyasztás megelőzésére is koncentrál. A megelőzési tevékenység előkészítésében többen részt vesznek, egyelőre önkéntes alapon, később viszont szeretnék az újszerűnek ígérkező prevenciós programot is beemelni a Lelki Egészségközpont szolgáltatásai közé.

Megjelenített problémák
– Pap Tibor színésszel és Vargyas Márta rendezővel folytatott – egymástól független – beszélgetéseim során nagy örömömre két prevenciós elképzelés is született, amelyet a jövőben szeretnénk azonos tető alá hozni. Vargyas Márta projektmenedzserként komplex, hat hónapos egészségmegőrző tervet dolgozott ki, amely egyszerre használja és hasznosítja a mentálhigiénia, a tudomány és a művészet eszközeit célkitűzései elérésében úgy, hogy a város középiskolás diákjait, pedagógusait, pszichológusait, terapeutáit és a szülőket egyszerre mozgósítja a nagyszabású program keretében. Pap Tibor ötlete pedig a droghasználat kapcsán felbukkanó tipikus konfliktusok, problémák, életszituációk, azok lelki és szociális hátterének körbejárása, a róla való beszélgetés, köznapi helyzetekből merítve. A szülő–diák–tanár viszonyrendszert helyeztük középpontba. Ebben a hármas egységben újszerű rávilágításra törekszünk, a különböző nézőpontok szemszögéből vizsgálva és boncolgatva a felelősség, a bizalom, a megoldási lehetőségek, a mulasztás kérdéseit. Mindezt egy emészthető, aktuális, interaktivitással és improvizációval tűzdelt előadásban képzeltük el, melyeket rendszerint beszélgetések követnének – fejtette ki a szakorvos.
Megtudtuk, terveik szerint a következő félévtől vinnék el az iskolákba a sajátos megelőzési programot.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek