2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Újrazsindelyezik a Jézus-kápolnát

Műemlékek felújítására összesen 300 ezer lejt különített el Hargita Megye Tanácsa az augusztusi tanácsülésen. A határozat a megyében 17 épületet érint, Székelyudvarhelyen a Jézus-kápolna renoválása kap támogatást. Megtudtuk, hogy az idén mindenképpen rendbe tennék a tetőszerkezetet, és pályáznak az épületegyüttes teljes körű felújítására is.

04_jezuskapolna

Nemrég ért véget a turistaidény a Székelyudvar­hely határában álló Jézus-kápolnánál.
Harmadik éve ugyanis, amióta a Haáz Rezső Múzeum ügykezelésébe került a műemlék, pünkösdtől augusztus utolsó napjáig rendes nyitvatartási idő szerint látogatható. Főleg magyarországi turisták keresték fel a kápolnát, valamivel több, mint ezren voltak kíváncsiak idén is a korábban Árpád-korinak hitt kis egyházi épületre. Egyébként a kápolnát turistacsoportok az őszi és téli időszakban is látogathatják, de csak előzetes bejelentkezés alapján.
A műemlék megnyitásakor ásatások is zajlottak a helyszínen, ugyanakkor rendbe tették a remetelakot, sőt, egy kis tárlatot is berendeztek, ahol többek között annak a pénzérmének a másolata látható, amely egyértelművé tette: a Jézus-kápolna a 16–17. században épült és nem korábban, bár építészeti jegyei erre engedtek következtetni.
Az épületegyüttes a katolikus egyház tulajdonát képezi. Derzsi Lászlót, a székelyudvarhelyi főes­peresi hivatal képviselőjét kérdeztük meg, hogy a megyei tanácstól érkező pénzt mire költik el? Megtudtuk, hogy 15 000 euróra (mintegy 66 000 lejre) pályáztak, az összegből teljes körű felújítást szerettek volna végezni a kápolnánál, azaz a héjazat, illetve a vakolat cseréjét is. Még nem tudják, hogy pontosan mennyit kapnak a megyei önkormányzattól, de 20 000 lej körüli összegre számíthatnak. Ami nem elég a tervbe vett renoválásra, arra viszont igen, hogy még ebben az évben legalább a kápolna tetőszerkeze-
tét felújítsák. A kis egyházi épület kinézete nem változik meg, ragaszkodnak a zsindelyes fedéshez. Bár szükség lenne a remetelak és az épületegyüttest övező fal tetejének újrafedésére is, erre egyelőre nem tudnak sort keríteni – tudtuk meg Derzsi Lászlótól.
Hamarosan elérhetővé válik viszont egy újabb európai uniós forrás műemlékek felújítására, és a főesperesi hivatal oda is benyújtja pályázatát. A Jézus-kápolna teljes épületegyüttesének felújítására egyébként már a kivitelezési tervek is készen vannak – mondta el az illetékes.
A megyei önkormányzat műemlék épületekre elkülönített keretéből Udvarhely térségében jut még pénz a lövétei malom, a homoródszentmártoni Ugron-kúria, a rugonfalvi református templom felújítási munkálataira is, a támogatásból a bögözi templom kő és fa alkotóelemeit tehetik rendbe, a korondi unitárius templomba pedig beszerelik az elektromosan fűthető padokat. Etéden a helyi református templom restaurálási tervének elkészítését finanszírozza a megyei tanács.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb