Újravizsgázásra „ítélve”

37

Tegnapi lapszámunkban már beszámoltunk arról, hogy szeptember 30-i dátummal a megyei egészségbiztosítási pénztárak összes elnök-vezérigazgatójának a management-szerződése megszűnt. Ez azt is jelenti, mármint a munkaviszony szempontjából, hogy visszahívták őket funkciójukból. Hangsúlyoznánk, hogy ez az ország összes megyéjére vonatkozik. A szeptember 30-án bekövetkezett fordulat hátterében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnökének egy rendelete áll.

Szeptember 7-én látta el az egészségbiztosítási pénztár elnöke, Vasile Ciurchea a 2015/799-es rendeletét, amely értelmében jóváhagyta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatói és az egészségbiztosítási pénztárak elnök-vezérigazgatói állásai betöltésére szervezendő versenyvizsgák módszertanát, az általános és sajátos teljesítménymutatók teljesítése, a management-szerződések megkötése és a tevékenység kiértékelése végett. Ez a rendelet furamód csak szeptember 29-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben, s annak hatályba lépésének időpontjával egyidejűleg hatályon kívül helyezték a hasonló jellegű, utólag módosított és kiegészített 2008/15-ös egészségbiztosítási pénztári elnöki rendeletet.
A hatályos jogszabályok értelmében a szóban forgó rendelet annak a Hivatalos Közlönyben való megjelentetésének időpontjában, azaz szeptember 29-én hatályba is lépett. Ezzel hozható összefüggésbe az a tény is, hogy másnaptól „érvénytelenítették” az előzetesen megkötött management-szerződéseket. Ami pedig a versenyvizsga megszervezésének módszertanát illeti, azt a rendelet szerves részét képező melléklet tartalmazza. Az országos elnök, Vasile Ciurchea szerint az eddig érvényben lévő teljesítménymutatók elavultak, s ennek okán vált szükségessé azok több mint 50%-ának a módosítása, illetve újrameghatározása. Ciurchea szerint különösképpen szem előtt tartották az egészségbiztosítási rendszer informatizálásának a jelenlegi stádiumát. Amúgy a teljesítménymutatók száma az eddigi 65-ről 111-re emelkedett.
Azt pillanatnyilag még nem tudni, hogy mikor kerül sor a versenyvizsga megszervezésére, de azt igen, hogy azon részt vehetnek a szeptember 30-án funkciójukból visszahívott elnök-vezérigazgatók is. A majdani management-szerződések megkötéséig ideiglenes elnök-vezérigazgatókat neveznek ki, olyan személyeket, akik eleget tesznek a beosztást megkövetelte törvényes feltételeknek.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek