csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Újraszámoltatják az árakat

Egyetlen cég sem jelentkezett a gyergyószentmiklósi tömbházak felújítására – közölte Nagy Zoltán polgármester sajtótájékoztatón. Újraszámoltatják az árakat, majd a lakókkal közösen döntenek a hogyan továbbról.

Nem találtak kivitelező céget a tömbházak felújítására fotó: Lázár Hajnal

Mint ismert, több nyertes pályázatnak köszönhetően összesen 29 tömbház felújítását végeznék el Gyergyószentmiklóson, egyelőre azonban nem találtak rá kivitelezőt. Az első tíz épület felújítására már kétszer írták ki a közbeszerzési eljárást, de eredménytelenül – mondta el Nagy Zoltán polgármester. Mint kifejtette, ennek oka az, hogy a 2016-ban benyújtott pályázatban az akkor aktuális munkadíjakkal terveztek, azóta azonban többször emelkedett a minimálbér, így az akkor meghatározott összegek már nem fedezik a költségeket. Ahhoz, hogy elvállalják a cégek a munkát, aktualizálni kell az árakat, ez pedig pluszköltséget jelent, amit jelen állás szerint az önkormányzatnak kellene vállalnia. A városvezetés arra kérte a tulajdonosi társulások vezetőit, hogy az általuk választott cégektől kérjenek árajánlatot három tömbház felújítására, hogy biztosak legyenek abban, hogy a reális árakat kapják, s közben az önkormányzat is az árak aktualizálását kéri a tervezőktől.
– A két árat összevetve közösen döntjük majd el, hogyan lépünk tovább – fogalmazott a polgármester.
Hozzátette, tárgyalásokat kezdtek az ügyben is, hogy a pályázati költségvetést egészítsék ki, ugyanis az áremeléseket nem a helyi önkormányzat, hanem a kormány idézte elő, így a megoldás is a kormánytól kellene érkezzen Nagy szerint.
A pályázat értelmében a beruházás értékének 60 százalékát az Európai Unió és a kormány támogatja, 15 százalék az önkormányzatra, 25 százalék pedig a lakókra hárul. Ezeket az arányokat megtartva lépne tovább az ügyben az önkormányzat. Nagy hangsúlyozta, határozott szándéka, hogy a beruházás megvalósuljon, s ezért fontosnak tartja, hogy tovább keressék a kivitelezőt, s közben mindent megtegyenek a hiányzó pénzösszeg előteremtésére.

 

Kivitelezőt keresnek a jégpálya felújítására is

Egy másik fontos munkálat elvégzésére is kivitelezőt keresnek Gyergyószentmiklóson: megjelent a jégpálya felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírás. Erről Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke adott hírt közösségi oldalán, s arra kérte ismerőseit, minél több emberhez juttassák el a hírt, hogy sikerüljön megtalálni a megfelelő kivitelezőt. Augusztus 7-ig várják a cégek jelentkezését. A kormány támogatásával több mint 42 millió lejes beruházás által újítják majd fel a létesítményt. A tervek szerint kicserélik a tetőzetet, felújítják a villanyhálózatot, szigetelik az épületet, bővítik a nézőteret, új edzőtermekkel, orvosi szobával és öltözőkkel egészítik ki a létesítményt. Várhatóan a következő hónapokban a tervek készülhetnek el, majd tavasszal láthatnak neki a csarnokot érintő munkálatoknak.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb