Újranyílt Csíkszeredában a Magyar Ügyek Háza

Gazdaságfejlesztés, honosítás, falugazdász-fogadóórák

131

Mától ismét várja ügyfeleit a tavalyi magyarországi országgyűlési választások előtt megnyitott, nem sokkal később azonban bezárt Magyar Ügyek Háza. A csíkszeredai intézmény integrált irodaként nyílt újra: a magyar állampolgársággal kapcsolatos ügyintézések mellett a magyar kormány gazdaságfejlesztési programját lebonyolító Pro Economica Alapítvány is helyet kap benne, ugyanakkor mindennap fogadóórát tart egy-egy falugazdász is.

Újrakezdés. Integrált iroda az ügyintézés megkönnyítésére Fotó: Kovács Hont Imre

A Magyar Ügyek Házát tavaly márciusban nyitották meg Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával átellenben, a Gál Sándor utca 8. szám alatt. Az anyaországi országgyűlési választások alkalmával itt segédkeztek a levélszavazatok kitöltésében, a szavazást követően nem sokkal azonban bezárt az ügyintézési iroda. Szombaton bővített rendeltetéssel nyitották újra.

Integrált iroda
A Magyar Ügyek Háza ezután három fontos tevékenységet lát el. Egyik az egyszerűsített honosítási eljárásban, valamint a magyar állampolgársággal kapcsolatos ügyintézésben való segítségnyújtás – ide költözik az RMDSZ ezzel foglalkozó Eurotrans Alapítványa. A magyar kormány nagy léptékű gazdaságfejlesztési programjával kapcsolatban ugyancsak itt szerezhetők be a pályázással kapcsolatos információk. A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete által működtetett székelyföldi falugazdász-hálózat egy-egy tagja pedig mindennap fogadóórát tart az integrált irodában.
Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke a szombati megnyitón kifejtette: a hatékony munkavégzésben fontos szerepe van annak, hogy a részfeladatokat a megfelelő szervezetek végezzék. Ebben segít az újranyílt iroda is.
– Fontos a jó ütemezés: soha ne kapcsoljunk nagyobb sebességbe, mint amit az útviszonyok megengednek – jegyezte meg azzal kapcsolatban, hogy más határon túli közösségekkel szemben a székelyföldi nagyságrendek eltérők, ezért több magyarországi támogatási programhoz hasonlóan, a gazdaságfejlesztés is később jut el hozzánk. A program azonban nemsokára Székelyföldön is kiteljesedik, ezért az iroda tevékenysége rendkívül hasznos lesz – tette hozzá.

Megtöltik élettel
Becze István, az RMDSZ Csík Területi Szervezetének ügyvezetője rámutatott: immár hosszú távú működtetésben gondolkodnak.
Kozma Mónika, a magyar kormány gazdaságfejlesztési programját lebonyolító Pro Economica Alapítvány ügyvezetője elmondta: teljes spektrumú ügyintézést tudnak vállalni az irodában.
– A program székelyföldi lebonyolítása nagy kihívás. A helyi kis- és közepes vállalkozók számára szeretnénk növelni a felvevőpiacot, ezt szolgálja majd a nemsokára induló de minimis támogatás is. Több ezer pályázatra számítunk, a területi irodáinkra helyi bástyákként tekintünk – mondta Kozma Mónika. Több nagy projekt egyébként már elbírálási fázisban áll, az említett kis támogatású, legfeljebb 15 ezer euróval segítő alapokra való pályázási lehetőséget pedig várhatóan két hét múlva jelentik be.
Tóth László főkonzul a 2016-os bejelentéskor még hihetetlennek tűnő gazdaságfejlesztési program székelyföldi kiterjesztését, valamint az alapítvány régióbeli hálózatát üdvözölte, Korodi Attila parlamenti képviselő pedig a munkájukat nagyban segítő, az irodába befutó információhalmaz fontosságát emelte ki. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának és az RMDSZ területi szervezetének elnöke a magyar ügyekkel való foglalkozás folyamatosságára hívta fel a figyelmet, Tánczos Barna szenátor pedig a gazdáknak nyújtandó hiteles és hatékony tájékoztatásért hálás az irodának.
Becze Istvántól megtudtuk: adat­védelmi szempontok miatt köz­falat emeltek az irodában, és a zárt térben a Pro Economica fejti ki tevékenységét, a nagyobb helyiségben pedig az Eurotrans Alapítvány, illetve a falugazdász-fogadóórák zajlanak. Hétköznapokon 8 és 16 óra között fogadják az érdeklődőket.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek