Újraindult a gazdafórum-karaván Udvarhelyszéken

76

Meghallgatják és tájékoztatják őket, az uniós támogatások megszerzésében is segítenének a székelyföldi gazdáknak. Rajtolt az újrázó gazdafórum-karaván.

Hatékony szakmai és politikai érdekképviseletre is szükségük van a székelyföldi gazdáknak ahhoz, hogy érvényesüljenek, sikeresen pályázhassanak az uniós pénzalapokra. A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE), a Hargita Megyei Mezőgazdasági és Intervenciós Kifizetési Ügynökség (APIA) és az Udvarhelyszéki RMDSZ a hamarosan meghirdetésre kerülő uniós támogatások rajtja előtt közösen szervezi meg újra a tavaly elkezdett gazdafórumokat. A témában dr. Verestóy Attila szenátor, az RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezetének elnöke; Sebestyén Csaba, az RMGE országos elnöke, illetve Haschi András, az APIA vezetője tájékoztatott nemrég.
Verestóy azt hangsúlyozta, hogy a székelyföldi gazdaság, a turizmus megerősödése, fejlődése szempontjából is fontos szerep jut a gazdáknak, ezért lényeges és méltányos, hogy minden lehetséges anyagi, szakmai, politikai támogatást megkapjanak.
Az RMGE elnöke arról számolt be, hogy az egyesület mindhárom romániai magyar politikai párttal tárgyalt azért, hogy a gazdák érdekképviseletét megerősítse, de egyedül az RMDSZ-szel sikerült megállapodni a közös szakmai és politikai képviseletben. Március 4-én az országos RMDSZ és az RMGE megállapodott a területi szintű együttműködés kiterjesztéséről. A RMGE-vel elsőként az Udvarhelyszéki Területi Szervezet vette fel a kapcsolatot, így Udvarhelyszéken rajtol a gazdafórum-karaván. Sebestyén szerint a partnerség alapja, hogy az RMDSZ és a RMGE is kiemelten fontosnak tartja, hogy a falu fejlődjön, a gazdák itthon maradjanak, érvényesüljenek, gazdaságaikat gyarapítsák.
– A gazdák informálása kiemelkedő fontosságú, főleg ebben az új európai uniós agrárpolitikában, amelynek megértése igencsak nehézkes – fejtegette Sebestyén, aki szerint Romániában „hadilábon áll a hálózat, nem fejlődött ki a mezőgazdasági szaktanácsadás, törvények, jogszabályok labirintusában nem tudnak eligazodni a gazdák”. Ezért szükséges a fórum, ahol a gazdák elmondhatják problémáikat, kérdéseikre szakmai választ és útmutatást, segítséget kapnak.
– Az APIA nem ad pénzt a gazdáknak – csak egy eszköz, amely segít a pénz megszerzésében, és nem mindegy, hogy ez az eszköz milyen minőségű. Rossz ekével nehezebb megdolgozni a földet, és úgy gondolom, hogy mi jó eke vagyunk. Hivatalosan mi az állam képviselői vagyunk, de gazdaközeliek. Jó, hogy ebben a partnerségben a RMGE tölti be köztünk és a gazdák közt a moderátor szerepét, mert ők ismerik a gazdák gondjait – fogalmazott Haschi András, az APIA vezetője. Hozzátette: a Hargita megyei gazdák zöme idős ember, kevés a fiatal – az ügynökség nyilvántartásában szerepel 98 éves személy is –, ezért ők nehezebben boldogulnak, és nagyon fontos, hogy segítséget kapjanak a különböző uniós támogatások megszerzésében. Haschi kiemelte a polgármesteri hivatalok szerepét, mint első láncszemekét a támogatások megszerzésének rendszerében – azt mondta, a hivatalok munkatársai segítenek a gazdáknak a szükséges, akár 50 oldal terjedelmű, szerinte „rém komplikált formulárok” kitöltésében, az iratcsomók összeállításában. Úgy értékelte, a korábban már megszervezett gazdafórumok sikeresek voltak, személyes tapasztalata, hogy a gazdákkal folytatott direkt párbeszéd során „mindenki tanul mindenkitől.”
Ezt Verestóy azzal egészítette ki: az APIA-t dicséri, hogy Hargita megye országos szinten élen jár a gazdák által lehívott uniós támogatások tekintetében. Tavaly Hargita megyében összesen 26 ezer gazda, ebből 9 ezer udvarhelyszéki pályázott sikeresen, a támogatások összege 64 millió euró volt.
– Reményeink szerint a gazdafórum-karaván eredménye az lesz, hogy vonzóvá válik a Hargita megyei falu. Érdemes lesz itt újabb és újabb tevékenységeket elindítani. Tegyük vonzóvá ne csak a turisták, hanem az itt élők számára is Székelyföldet – fogalmazott a szenátor.
Az elmúlt hétvégén Oklándon, Szentábrahámon és Oroszhegyen tartottak gazdafórumokat.

Lázár Emese

[box type=”shadow” ]2. Gyergyószent­mik­lósi Magbörze

Bara István organikus kertész több hasznos „trükkel” és tanáccsal látta el a hallgatóságot, Jére Lajos boldogfalvi őstermelő a magokról és azok fontosságáról számolt be, Flórián Albert pedig a gyógynövényekről beszélt – a tavalyi rendezvényhez hasonlóan, ezúttal is szakmai útmutatók adták a 2. Gyergyószentmiklósi Magbörze vázát. Bara István szerint „ha csak egy erkéllyel rendelkezünk, akkor is vágjunk bele a növénytermesztésbe, mert megéri, és egyáltalán nem mindegy, hogy mit fogyasztunk” – ugyanakkor a minőség fontosságára hívta fel a figyelmet, beszélt a komposztálás hasznosságáról, a locsolás és a talaj szerepéről, ugyanakkor érdekességként azt is kiemelte, hogy a szüretet követő 2-4 órán belül a termés már veszíteni kezd a tápanyagaiból, ezért ajánlott, hogy minél frissebben, akár már a leszakítás pillanatában fogyasszuk azt. A jelenlévők közül sokan hoztak otthonról „kipróbált”, jó termést eredményező növényekké serdülő, vagy csak általuk különösen kedvelt magvakat – ennek kapcsán merült fel, hogy érvényesebb keretet kellene találni a növényi magvak cserebere-rendszerének.

Kertész László

gyergyo_magborze_01[/box]

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek