Újraindul a báznai- és a mangalica-program

Segítséggel ösztönzött sertéstenyésztés

585

Mangalicák egy felcsíki farmon. Kifizetődő tenyésztői munka                                                  Fotó: Domján Levente

Módosított feltételekkel ismét támogatást kínál a mangalica és báznai sertések tenyésztését vállaló gazdák számára a mezőgazdasági miniszter – jelentette be keddi sajtó­tá­jékoztatóján Adrian Oros. A tárcavezető elmondta, a hazai mangalica és báznai sertésállomány növelését és ezen belül is leginkább a tenyészállomány bővítését ösztönző hároméves, 2020–2022-es időszakra tervező program idei finanszírozására 1 millió lejt szánnak, amit – a május 7-i kormányülésen elfogadott határozat értelmében – a mezőgazdasági minisztérium saját költségvetéséből biztosít.
Az intézkedés kizárólag a két fajta tenyésztése és állományszaporulata értékesítéséhez kínál támogatást. A sertéstartó gazdák a program révén évente tenyészkocánként 1200 lej támogatásban részesülnek, amennyiben vállalják, hogy a koca szaporulatából évente legalább négy malacot legkevesebb 8 kilogrammos súlyban értékesítenek.
A báznai és a mangalicatenyésztési programban azok a mezőgazdasági termelők vehetnek részt, akik tevékenységüket engedélyezett magánszemély (PFA), egyéni vállalkozás (II) vagy családi vállalkozás (IF) formájában végzik, vagy jogi személyiségként működnek – részletezte a miniszter.
A tárcavezető sajtótájékoztatóján az Országos Állattenyésztési Hivatal (ANZ) adatait is ismertette: eszerint a hazai génmegőrzési programban országos szinten jelenleg 1658 mangalica és 278 báznai tenyészállat szerepel. A hároméves futamidejű támogatási program révén ezt a tenyészállományszintet szeretnék jelentősen bővíteni.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek