Újrahasznosítják a megunt limlomot

Ma indul a lomtalanítás a csíkszéki falvakban

217

Megyeszerte kezdődnek vagy éppen javában zajlanak a lomtalanítási akciók. Az Eco-Csík szolgáltatási területén levő falvakon ma kezdődik a lomtalanításból származó és az elektromos hulladékok begyűjtése. A tapasztalat azt mutatja: falvakon is egyre többen válnak meg a régi kacatoktól és a „majd csak jó lesz valamire” felfogástól.

Elektromoshulladék-gyűjtés. Szabadulás a kacatoktól Fotó: Rorec / Archív

Ma kezdődik az Eco-Csík szolgáltatási tertületén lévő falvakon a tavaszi lomtalanítás, ezzel párhuzamosan pedig az elektromoshulladék-gyűjtés is. Előbbit a térségi hulladékgazdálkodási vállalat gyűjti be és nem jár érte ajándékutalvány, utóbbit a RoRec Egyesülettel partnerségben álló S.L.C. Kft.

Logisztikailag nem okoz fennakadást
Pál Tamás, az Eco-Csík térségi hulladékgazdálkodási vállalat ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta: logisztikailag nem okoz nekik gondot, hogy a jelenleg is zajló csíkszeredai lomtalanítás mellett mától Alcsíkon és Felcsík egy részén is párhuzamosan zajlik a lomtalantítás. Külön-külön autóparkot tartanak fenn a megyeszékhelyi és a vidéki munka elvégzésére – tudtuk meg.
Ilyenkor a bútoroktól kezdve sok mindent kidobnak az emberek, így ruhát, festékesvödröt és mindenféle limlomot, ami a pincében vagy a padláson összegyűl – tette hozzá.
A fölöslegessé vált hulladékot begyűjtés után gondosan szétválogatják, ezután amit lehet, értékesítenek, amit meg nem, azt hulladékégetőkhöz szállítják, így azokat energetikailag újrahasznosítják.
Egyedül az elektromos hulladék számít kivételnek, mert azt a RoRec Egyesülettel partnerségben álló SLC Kft. gyűjti be. Kérdésünkre elmondta: egy-egy ilyen begyűjtő akció alkalmával 400-500 köbméternyi „limlom” szokott összegyűlni.

Idén „dupláznak”
Újdonságnak számít, hogy míg az elmúlt években csak évente egyszer, ősszel szerveztek lomtalanítási akciót, idén két ilyen alkalmat terveznek: most tavasszal, aztán egyet ősszel is. Azért is döntöttek így, mert van rá igény, másrészt feltett szándékuk, hogy elérjék a törvény által előírt 42 százalékos hulladék-újrahasznosítási arányt.
– Tapasztalataink szerint leg­gyakrabban a régi műanyag ládáktól, festékesvödröktől szabadulnak meg az emberek, bútort viszonylag kevesen dobnak ki és jobbára csak városon. A többnyire fával (is) fűtő falusiak ugyanis maguk hasznosítják újra a megunt bútoraikat, eltüzelik őket – nyilatkozta Pál Tamás. Hozzátette: nagy segítség a lakosságtól, ha reggel 7 órára kihelyezik a hulladékokat a kapu elé, mert ha vissza kell térniük érte, az késést okozhat.

Óvatosan az „ügyeskedőkkel”
Prunel Szathmári Andrea, az elektromos hulladékok begyűjtésével foglalkozó S.L.C. Kft. Hargita megyei képviselője ugyanakkor a Hargita Népének elmondta: célszerű odafigyelnie a lakosságnak arra, hogy a fölösleges elektronikai eszközöket ne adják oda a regáti megyékből érkező „ügyeskedőknek”.
– Mi csakis Hargita megyei rendszámú autókkal gyűjtjük be az elektromos hulladékot. Ne engedjék átverni magukat – közölte Prunel Szathmári Andrea, megjegyezve, hogy az „ügyeskedők” minden évben átejtenek sok lakost, akik értetlenül fogadják, hogy nem kapják meg a beígért ajándékutalványt.
Azt is hozzátette: nem elektromos készülékek közül ők egyedül a gázkályhát gyűjtik be. Hangsúlyozta: fontos rögzíteni, hogy akkor sem kell senkinek pánikba esnie, ha éppen nem tartózkodnak otthon, amikor az adott utcában zajlik a begyűjtés. A 0755–216684-es és a 0800–444800-as telefonszámon ugyanis jelezhetik (utóbbi ingyenesen hívható zöldszám, de románul válaszolnak a hívásra), ha nyakukon maradt az elektromos hulladék, és időpontegyeztetés után visszatérnek és elviszik. A 30 kiló fölötti elektromos hulladékért jár az ajándékutalvány, amelyet begyűjtéskor azonnal oda is adnak. A lomtalanítási akció két hétig tart, a falvakra lebontott programot megtalálják a www.ecocsik.ro honlapon is.

Lomtalanítási program

Az Eco-Csík Kft. és a S.L.C. Kft. közös vidéki lomtalanítási akciója április 2–12. között zajlik. Ma, április másodikán kezdnek Csíkszentsimonban és Csíkpálfalván, holnap Lövéte, holnapután Csíkszentmárton és Madéfalva, 5-én Csíkszentgyörgy és Csíkcsicsó, április 8-án Tusnád és Csíkszentmihály, április 9-én Csíkkozmás, április 10-én Kászonaltíz és Csíkszentimre, április 11-én Csíkszentkirály és Csíkrákos, április 12-én pedig Csíkszentlélek kerül sorra. Székelyudvarhelyen a polgármesteri hivatal, a RoRec-kel a S.L.C. Kft. és az RDE Harghita Kft. közös programja kertében április 6-án kerül sor az elektromoshulladék-gyűjtésre.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek