Újrafutják a kört

Csíkmadaras: volt licenc, nincs licenc

89

A múlt esztendő novemberében jelent meg az Országos Ásványvagyon Ügynökség (ANRM) elnökének ama 2018/2002-es rendelete, amellyel jóváhagyta az ügynökség és Csíkmadaras község között megköttetett ama licencet, amely révén ez utóbbi ügykezelésébe került a Csíkmadaras periméterébe tartozó geotermális vízforrások feltárása. Ez a rendelet ma már a múlté, de folyamatban van az új licenc megszerzése.

A csíkmadarasi községháza. Újratervezés Fotó: Szőke Zsuzsa

A Hivatalos Közlöny augusztus 13-i számában jelent meg az ANRM elnökének ama 2019/57-es rendelete, amely révén hatályon kívül helyezte a már említett tavalyi rendeletét, ilyenképpen pedig megszűnt a feltárás ügykezelése Madaras község által. A mostani rendelet jogalapját a bányatörvény, az utólag módosított és kiegészített 2003/85-ös törvény 34-es szakaszának a.) bekezdése képezte, amely értelmében az illetékes hatóság megsemmisíti a licencet abban az esetben, ha annak címzetese nem tesz eleget a vállalt kötelezettségeinek, az engedélyezésre és a bányászati tevékenységek megkezdésének határidejére vonatkozóan. Következésképpen azért született meg a mostani ügynökségi rendelet, mert a múlt esztendő novemberétől errefelé Madaras község nem teljesítette a vállalt kötelezettségeit a geotermális vizek feltárására vonatkozóan.
Biró László, a község polgármestere megkeresésünkre kifejtette: a licenc megalapozását képező dokumentumok beszerzése után, immár a licenc birtokában elindították a fúráshoz szükséges építkezési engedély kibocsátását feltételező jóváhagyások beszerzését. Bürokratikus akadályba ütköztek, és mire az utolsó irat is a rendelkezésükre állt, már kicsúsztak a munkakezdési paranccsal a 150 napos határidőből.
– Adott volt a fellebbezés lehetősége is, de arra a döntésre jutottunk, hogy óvás helyett újraindítjuk a licenchez szükséges dokumentumok beszerzését. Mivel valamennyi dokumentumot már korábban beszereztünk, ezért ez a gyorsabb megoldás. Kereshetnénk a felelősöket, amiért újra kell futnunk ezt a kört, de az hosszabb folyamat lenne, és nekünk az az érdekünk, hogy mihamarabb megoldást találjunk – nyilatkozta Biró László.
A polgármester emlékeztetett: az 1950-es években végeztek már egy fúrást, akkor 300 méterre fúrtak le és 22-23 Celsius-fokos vizet találtak. (Ezt a vizet vezették el ahhoz a kúthoz, amely a település központi parkjában ma is rendezetten áll.) Céljuk, hogy ezúttal 800 méterig jussanak le, és közel 60 Celsius-fokos vízben reménykednek. Az így nyerendő termálvíz táplálná a tervezett élményfürdőt, és a hőenergiája további gazdasági erőforráshoz juttatná a községet.
Birótól egyébként megtudtuk: az élményfürdő megvalósítására kezdeményezett részvénytársaságnak közel 200 részvényese van, és elindult a bejegyzési folyamat. Megvalósíthatósági tanulmány szintjén folyamatban van a tervezés.
A falu másik fontos energetikai beruházására, az 5 millió eurósra becsült biomassza-erőmű megvalósítására már korábban benyújtották a pályázatot a Nagy Infrastruktúrák Operatív Programjába, és szeptember közepéig adhatják le a kiegészítő dokumentációt.

Hecser Zoltán
Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek