2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Újraállítják a Haberstumpf-villa régi kapuját

Az egykori tüdőgyógyászat, a Bethlen Gábor utcai Haber­stumpf-villa régi kapuját teszik rendbe a Szejkefürdőn. Orbán Balázs sírjához 15 díszesen faragott székely kapun át lehet feljutni, az emlékhelyet a Haáz Rezső Múzeum gondozza.

Az Orbán Balázs sírjához vezető kapusor értékes darabja a Haberstumpf-villa kapuja
Az Orbán Balázs sírjához vezető kapusor értékes darabja a Haberstumpf-villa kapuja

A múlt héten kezdték el a munkát a székelykapu-soron. A korábbi cserefa lábazatot kőalapra cserélték, és azt betonba öntötték, így védik ki, hogy labilissá váljon a robusztus, dúsan faragott faszerkezet. Az egykori tüdőgyógyászat, a jelenleg felújítás alatt állót Haberstumpf-villa előtt állt az a kapu, amely a leginkább tatarozásra szorult. Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója elmondta, jövő héten megerősítik a faszerkezetet, kezelik és kicserélik a töredezett zsindelyeket is. Domokos Levente és Demeter István restaurátorok végzik ezt a munkát. Ha az időjárás és a büdzsé engedi, akkor még egy, 1869-ből, Máréfalváról származó kapu rendbetételét is megoldják az idén. Azt is újraállítják, és kőalapra helyezik. A múzeum azt tervezi, hogy hamarosan mindegyik kaput restauráltatja.
A Székely Kapu Múzeumot a hetvenes években létesítették, a mintegy másfél hektáros területet, amelyen a díszes fa bejárók és Orbán Balázs sírja található, a Haáz Rezső Múzeum gondozza. Tizenöt kaput lehet megtekinteni, a sír utáni elsőt még maga Orbán Balázs hozatta a Szejkére, halála előtt két évvel. Főképp fenyédi és máréfalvi, 19. századi kapukat helyeztek el itt az évtizedek folyamán, mindegyik hátán egy fémlemez jelzi eredeti felállításának időpontját, illetve jelenlegi gondnokait. Több, a hagyományokat menteni óhajtó tanárember nevéhez köthető ez az érdekes szabadtéri kiállítás, köztük van Kovács Mihály és Vofkori György. A 10. kaputól következnek a rendszerváltás után idehozott remekművek – a múzeumot ekkor lehetett folytatni. A tizenkettedik egy teljesen új kapu, ezt több mint egy évtizede az unitárius egyház készíttette az akkori világtalálkozó emlékére. Ezt követően ismét régi keményfalvi és kadicsfalvi kapuk következnek. A legutolsó régi kaput, közel az oldal aljához, 2009-ben állították fel. A legrégibb székely kapu közel kétszázéves.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb