Újra megnyitotta kapuit a Benedek-kúria

101

A kúria mesél – jelentette ki a gyergyószentmiklósi felújított Be­ne­dek-kúria tegnapi megnyitóján Oláh Ferenc mérnök, munkapontvezető. A B kategóriás műemlék épület helyreállítási munkálatairól már többször is olvashattak lapunkban – legutóbb a szakmai átadást tartották, tegnap pedig hivatalosan is megnyitották a legfőképpen tájházként és népművészeti alkotóházként ismert épületet. Az eseményen a városvezető, a szakemberek, valamint a kúriát használó szervezetek vezetője is felszólalt.

Kisné Portik Irén mutatja be a tevékenységeket. Visszatérés Fotó: Kertész László
Kisné Portik Irén mutatja be a tevékenységeket. Visszatérés Fotó: Kertész László

Számos látogató az épületben, az egyik szobában pedig csendben hímző, varró és fonó asszonyok – ezt a képet legutóbb hosszú hónapokkal ezelőtt lehetett látni a Benedek-kúriában, most azonban újra zajlik az élet.
Kisné Portik Irén néprajzkutató, a kúriában zajló tevékenységek vezetője meghatódva mondott köszönetet a beruházásért, ígérve: teljesen belakják a felújított – Hargita megyében egyedülálló – paraszt-barokk házat. Kisné a tevékenységek ismertetésénél rámutatott: az Etnographia Gyergyoiensis Alapítvány, az ebből alakult Gránátalma Egyesület, melynek tagjai úri hímzéseket készítenek, és a Hargita Megyei Művészeti Népiskola tevékenységei kapnak helyet továbbra is az épületben. Közölte: további munkája során igyekszik fokozatosan átadni a tevékenységek vezetését, mondván, azokat az utánpótlásnak kell majd továbbvinnie. A belső szobában már javában zajlott a munka: hímeztek, varrtak, fontak az asszonyok, Kisné Portik Irén pedig bemutatta őket és munkáikat.
A munkálatok tapasztalatairól Köllő Miklós műépítész számolt be részletesen a jelenlévőknek, kifejtve, figyeltek arra, hogy megőrizzék a jó állapotban lévő elemeket, hisz fontos, hogy a műemlék épület a munkálatok által ne veszítsen az értékéből. Munka így is volt elég, a szakember a tetőtől kezdve, az ajtókon és ablakokon át, egészen a padlózatig képekkel illusztrálta előadását.
Kiemelte a helyreállítás során talált régi faldíszítő festéseket, amelynek aprólékos szebbé tétele Czimbalmos Attila restaurátor keze munkáját dicséri.
– Tudatában voltunk, hogy ha nem cselekszünk, elvész az érték – jegyezte meg Nagy Zoltán, Gyer­gyó­szentmiklós polgármestere, hozzátéve: a szakemberek mély szakmai tisztelettel adóztak a munkának, és időben meg tudták állítani az épületen elinduló negatív folyamatokat. Nagy közölte, mindezzel nem zárul le a felújítás, hisz a továbbiakban az új kerítés elkészítésén és az udvar rendezésén dolgoznak majd.
Délután a tervezőknek és kivitelezőknek tartottak szakmai szemináriumot, melynek során a munkálatok alatt felmerült érdekességekre és problémákra is rávilágítottak.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.