Újra lesz hokicsapata Debrecennek

Neveznek az Erste Ligába

32

Újra lesz felnőtt jégkorongcsapata Debrecennek, a DEAC (Debreceni Egyetemi Atlétikai Club) színeiben versenyez szeptembertől az Erste Ligában – jelentették be a szervezők a Debreceni Egyetemen. A januári szakosztály-alapítást követően a DEAC-ot már fel is vette tagjai sorába a Magyar Jégkorong Szövetség.

Sajtótájékoztató a Debreceni Egyetemi Atlétikai Clubban. Jégre mennek

Sajtótájékoztatót tartott Debrecenben Kósa Lajos, a magyarországi megyei jogú városok fejlesztéséért felelős miniszter; Papp László, Debrecen polgármestere; Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora; Bács Zoltán kancellár, valamint Fodor András, az 1919-ben alapított Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) szakosztályvezetője. Az eseményen bejelentették, komoly összefogással, az egyetemi klub égisze alatt újra lesz felnőtt jégkorongszakosztály Debrecenben, amely már be is adta a jelentkezését az Erste Ligába. A januári szakosztályalapítást követően a DEAC-ot már fel is vette tagjai sorába a Magyar Jégkorong Szövetség.
Szilvássy Zoltán rektor kiemelte: az egyetem a harmadik missziós tevékenységével erősíti a társadalommal való kapcsolatát mind a gazdaság, mind a sport terén. Megjegyezte, hogy az egyetemi jégkorongszakosztály tulajdonképpen újraalakult, ugyanis az 1930-as években már működött jégsportszakosztály az egyetemi klubban, amelyben nagy szerepet kapott a jégkorong.
Papp László, Debrecen polgármestere szerint a város az országban egyedülálló módon képes arra, hogy öt látványsportban – női kézilabda, labdarúgás, vízilabda, kosárlabda és immár jégkorong – első osztályú együttest működtessen, ebből kettőt az egyetemmel együttműködve. Jelezte: az önkormányzat idei több mint 1,1 milliárd forintos sport költségvetéséből 50 millió forinttal támogatja a jégkorongszakosztály működését. Bács Zoltán egyetemi kancellár hozzátette: most, az első évben mintegy 200 millió forintból gazdálkodhat a szakosztály, egyébként az egyetem is több mint egymilliárd forintot költ sportra az idén.
Fodor András, a DEAC szakosztályvezetője, a Debreceni Hoki Klub elnöke elmondta: a jégkorongszakosztályt hivatalosan január végén alapították, a Magyar Jégkorong Szövetség néhány nappal később fel is vette tagjai sorába a DEAC-ot, céljuk a legmagasabb osztály elérése volt. A szakosztály vezetősége az új szervezeti modell kialakításával stabil, első osztályú, az Erste Ligában versenyképes felnőttcsapat kialakítását tervezi. Ebben meghatározó szerepet szánnak a debreceni, illetve az onnan indult játékosoknak, egyetemi hallgatóknak. További fontos célkitűzés a jégkorongsport brandjének erősítése, jelentős társadalmi és médiaérdeklődés létrehozása, valamint fenntartása – részletezte a szakosztályvezető.
Hozzátette: a DEAC vezetése tárgyalásokat folytat magyarországi és külföldi felnőtt játékosokkal, továbbá a Debreceni Hoki Klub meglévő ifjúsági keretéből öt-hat hokis kaphat lehetőséget, hogy az újjászerveződő felnőttegyüttesben szerepeljen, akár a következő idénytől. Közülük egy fiatal már a Debreceni Egyetem hallgatója, egy másik pedig ősztől szeretné ott folytatni a tanulmányait. A tervezett felnőttkeretből több játékos jelezte, hogy az élvonalbeli játék mellett a Debreceni Egyetemen tanulna tovább.
Az Erste Ligában a 2017/2018-as szezonban kilenc együttes (hat magyar, két erdélyi és egy osztrák) indult. Hozzájuk csatlakozna a következő szezontól a DEAC. Emellett a Magyar-kupában is jégre lépne a debreceni együttes – mondta Fodor András, megjegyezve, hogy a csaknem 30 éves múlttal büszkélkedő debreceni jégkorongsport jelenleg több mint 200 igazolt utánpótlás-sportolót tud a soraiban hét korosztályban. Ezzel az egyik legnagyobb utánpótlásbázissal rendelkező sportág a városban. A fiatalabbak képzését a jövőben változatlanul a Debreceni Hoki Klub végzi.
Szilvássy Zoltán rektor az MTI érdeklődésére elmondta: számos hazai és külföldi céggel tárgyalnak a debreceni jéghoki támogatásáról. Egyebek között gyógyszergyárak, energetikai vállalkozások, informatikai és élelmiszeripari vállalatok érdeklődnek „keletről és nyugatról egyaránt” – fűzte hozzá az elöljáró.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek