Újra láttamoztathatók a könyvecskék

24

Tegnaptól ismét fogadja a mezőgazdasági életjáradék-könyvecskéik láttamozására érkező idős gazdákat vagy hozzátartozóikat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A könyvecskék láttamozása a 2015-ös esztendőre járó, de idén kifizetendő támogatás fő feltétele. Életjáradék gyanánt Hargita megyében tavaly 227 idős személynek összesen 288 ezer lejt folyósított az ügynökség.

x06_eletjaradek1_DL_SZ

Március elsejétől kezdődően augusztus végéig láttamoztathatják a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség megyei központjaiban életjáradék-könyvecskéiket a mezőgazdasági területeik eladása vagy bérbe adása nyomán életjáradékra jogosult idős gazdák – hívja fel az érintettek figyelmét közleményében a kifizetési ügynökség. A 2015-ös esztendőre járó, idén folyósítandó juttatásra az életjáradék-programban részt vett, de időközben elhalálozott személyek hozzátartozói is jogosultak: ez esetben az életjáradék-könyvecskéhez a halotti bizonyítvány eredeti és fénymásolt változatát, a személyigazolvány másolatát, továbbá a hagyatékozást, örökösödést tanúsító közjegyzői dokumentumot is csatolni kell.
A mezőgazdasági életjáradékra jogosult Hargita megyei gazdákat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) csíkszeredai, Haladás utcai székhelyén fogadják: a támogatási jogosultság igazolása személyesen, illetve közjegyzői felhatalmazás felmutatásával is lehetséges. A láttamozáshoz a személyi igazolványra, az életjáradékos könyvecskére, valamint az érvényben lévő bérleti szerződés felmutatására van szükség – minden esetben eredeti formában.
A mezőgazdasági életjáradék-program keretében Hargita megyéből tavaly 227 idős gazda láttamoztatta könyvecskéjét: részükre a 268,6 hektárnyi eladott, illetve 761,28 hektárnyi bérbe adott terület után az APIA 2015-ben összesen 288 ezer lej életjáradékot folyósított. Az évente fizetett életjáradék nagyságát a bérbe adott területek után hektáronként 50 euróban, míg az eladott földterületek után hektáronként 100 euróban állapítják meg.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.