Újra kérhető az ideiglenes vágópontengedély

46

Keveset, a három ideiglenesen engedélyezett vágóponton mindössze 590 bárányt vágtak le a nyugati keresztény húsvét alkalmával a Hargita megyei gazdák. Ha a működtetők érdemesnek találják, az ideiglenes bárányvágási engedélyt a főhatóságtól az ortodox húsvétra készülve is újra igényelhetik.

Legelő nyáj. Kevés bárányt vágtak le húsvétkor a gazdák Fotó: Domján Levente
Legelő nyáj. Kevés bárányt vágtak le húsvétkor a gazdák Fotó: Domján Levente

A közeledő, május elsejei ortodox húsvéti ünnepeket megelőző időszakra is kérhetnek ideiglenes bárányvágópont-nyitási engedélyt a Hargita megyei gazdák – hívja fel a lehetőségre az érintettek figyelmét Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője. A megyei főállatorvos lapunk érdeklődésére elmondta, márciusban, a nyugati keresztény vallási ünnep alkalmával Hargita megyéből az ideiglenes vágópontnyitási engedélyt három egység számára bocsátották ki: Kászonban, Felsősófalván, valamint Csíkszentmiklóson. Ezeken a helyszíneken a juhosgazdák állatorvosi felügyelet mellett vágathatták le az eladásra, a fogyasztók ünnepi asztalára szánt állataikat. Az ünnepet megelőző napokban a három egységben egyébként összesen 590 bárányt vágtak le, ami messze elmarad a tavalyi, ugyancsak húsvét alkalmával ellenőrzött körülmények között levágott bárányok számától. Hargita megyében ugyanis az elmúlt években az ideiglenes engedélyezett kászoni és felsősófalvi egység szolgáltatását több ezer bárány levágásához vették igénybe a gazdák.
Az ideiglenes vágópontnyitási engedély kibocsátását a főhatóság amúgy alapvető feltételek betartásához köti: az üzemeltetőnek biztosítania kell, hogy a vágópontnak kijelölt helyiség padló- és falfelületei könnyen moshatók legyenek, de alapelvárás az épületen belül a hideg és a meleg víz is. A működtetőknek továbbá a vágás során keletkező, emberi fogyasztásra alkalmatlan állati eredetű melléktermékek tárolásáról és elszállíttatásáról is gondoskodnia kell: utóbbit valamely, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság által engedélyezett, az állati hulladékok elszállítására és megsemmisítésére szakosodott céggel kötött szerződéssel tudja bizonyítani.
A március 27–28-i húsvéti ünnepek egyébként élelmiszerbiztonsági szempontból – amint Ladó doktor fogalmazott – a megyében eseménymentesen teltek.
– Állandó szolgálatot biztosítottunk az élelmiszerbiztonsági köröknél, a piacokon. Reméljük, az ortodox húsvéti ünnepek is rendben, nyugalomban, élelmiszerbiztonsági szempontból hasonlóan eseménytelenül zajlanak – bizakodott a megyei főállatorvos.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.