Újra fizetéses lehet a parkolás

Ismét önkormányzati hatáskörbe vonnák

273

A parkolás szabályozása hiányának következtében sokan parkolnak szabálytalanul Gyer­gyó­szentmiklóson (is), sőt egyesek akár a zöldövezetet is elfoglalják járműveikkel. A városi önkormányzat dolgozik a helyzet orvoslásán, fizetéses parkolási rendszert vezetnének be.

Rendet tenne az önkormányzat. Sokan visszasírják a fizetős időket Fotó: Lázár Hajnal

Több mint egy éve ingyenes Gyergyószentmiklóson a parkolás. Korábban a City Parking Kft. automatáiból lehetett jegyet váltani, azokat azonban tavaly májusban leállították, ugyanis a Hargita Megyei Prefektusi Intézmény bíróságon támadta meg a parkolási szabályzóra vonatkozó tanácshatározatot. Azóta a szabálytalanul parkoló autókat a helyi rendőrség figyeli, és adott esetben megbírságolja az autóvezetőket.
Nem tudnak azonban a nap minden órájában jelen lenni a város forgalmasabb részein, így gyakori a szabálytalan parkolás. A főtéren rendszerint sok az autó, egyesek a járdát és akár a zöldövezetet is elfoglalják járművükkel, mivel tudják, hogy nem kell kerékbilincstől tartaniuk.
Egy főtéren lakó olvasónk, akinek mindennap kerülgetnie kell a szabálytalanul parkoló autókat, elmondta: azt tapasztalta, hogy korábban sokan elégedetlenkedtek a fizetéses parkolási rendszer miatt, akkor azonban rend volt a városban. Most egyre többen visszasírják azokat az időket.
Nagy Zoltán polgármester azt mondta, a képviselő-testület tagjai között már hosszú ideje vita tárgyát képezi a parkolás ügyének megoldása.
– Bizottsági viták folynak annak érdekében, hogy hamarosan előterjeszthető legyen a szabályzat, amely új parkolási rendszer bevezetését teszi lehetővé – fogalmazott a városvezető. Hozzátette, a pontos irány még nincs leszögezve, de olyan megoldás körvonalazódik, amely értelmében a tevékenység visszakerülne az önkormányzat hatáskörébe. Ez több változással járna, például egyes helyeken megszűnnének parkolók, máshol újabbakat alakítanának ki és ismét fizetni kellene a parkolásért. A bevételt az önkormányzat további parkolók kialakítására fordítaná, a tömbházak közötti közterületeken is bérelhető parkolóhelyeket tartanának fenn, amennyiben igény mutatkozna erre.
– Egyértelmű szándék, hogy idén már visszaállítsuk a fizetéses parkolást és ezzel együtt a rendet, azonban ez nem megy egyik napról a másikra: parkolóórákat kell vásárolni, bővítenünk kell a gépparkot és a személyzet létszámát, ez pedig függ a költségvetéstől – mondta Nagy. Megjegyezte, az elképzelés szerint előbb a főtéren és környékén lenne újból fizetős a parkolás, majd fokozatosan a város többi részét is bevonnák.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek