2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Újra élet költözik a simoni holtágba

Végéhez közelednek Csík­szent­simonban az Olt folyó egykori holtágának rendbetételét célzó munkálatok, de ugyancsak a Norvég Alaptól megpályázott forrásból vált láthatóvá éjjelenként az alcsíki települések egy-egy köztéri szobra, temploma is.

Csónakból gyűjtik össze a holtághoz hordott lakossági szemetet. Nemkívánt elfoglaltság
Csónakból gyűjtik össze a holtághoz hordott lakossági szemetet. Nemkívánt elfoglaltság

[dropcap]N[/dropcap]apelemről táplált reflektorok világítják immár éjszakánként az alcsíki Natura 2000-es természetvédelmi területhez tartozó községek településeinek egy-egy köztéri szobrát, közösségi házát, templomát, műemlék épületét: összesen hét létesítményt. Az utcai világítótestek beszerzését és üzembe helyezését a természetvédelmi terület gondnokságát ellátó ACCENT GeoÖkológiai Szervezet a Norvég Alaphoz benyújtott pályázatból finanszírozta – számolt be lapunknak Imecs István, a Natura 2000 területgondnokság munkatársa.

Régi meder új perspektívákkal
Imecs hozzátette, végefelé járnak az Olt csíkszentsimoni holtágának megmentését célzó munkálatokkal is: ennek költségeit szintén egy norvég alapos pályázatból finanszírozták. Az Olt egykori, a csíkszentsimoni házak közvetlen közelében húzódó mederszakaszából több mint 400 tonnányi hordalékot, növényi maradványt, illetve az elmúlt három évtized alatt odahordott hulladékot, építkezési törmeléket kotortak ki és távolítottak el, számottevően növelve ezzel a holtág víztükrét is. A holtág partját övező területet szintén kitakarították: az ősfákkal – égerrel, fűzzel és jegenyékkel – tarkított partszakasz mentén tanösvényeket alakítottak ki, padokat helyeztek el. Jelenleg a környék természeti értékeit, növény- és állatvilágát bemutató tájékoztató pannók előkészítése zajlik, de hátravan még a holtág halakkal való újratelepítése is. Utóbbira ősszel kerül sor.
Hogy a meder takarítására, a vízfelület kiterjesztésére, a holtág környékének rendbetételére irányuló erőfeszítések nem voltak hiábavalók, azt Imecs szerint a holtág madár élővilágának gyarapodása is jelzi: a természetvédők helyszíni látogatásaik alkalmával rendszerint 40-45 madárfajt számolhatnak össze. A víztest persze a hódokat is odavonzza: ellenük – a partszakaszon levő fák törzse köré szerelt – 1 méter magas dróthálóval védekeznek.

Zavaró tényezők
Az Olt csíkszentsimoni holtágának tisztulási, regenerálódási folyamatát azonban nem várt események is megzavarják. Gondot egyrészt a szárazság miatt az Olt régi medrét vízzel tápláló Meleg-árok vízhozamának megcsappanása okoz, másrészt pedig az illegális szemetelők tevékenysége.
– A holtág rendbetételének mindenki örül. Leginkább persze azok, akik a környéken laknak, hiszen az Olt szabályozása óta eltelt három évtized alatt – akkor választották le a simoni ágat a folyóról – rengeteg hulladékot hordtak a mederbe az emberek. Sajnos ez a gyakorlat a mederkotrási és rendbetételi munkálatai után sem szűnt meg, ezért kénytelenek leszünk a partszakaszhoz térfigyelő kamerát szerelni. Olyan is volt, hogy akkor is hozták a szemetet, amikor épp ott dolgoztunk. Szétnéztek és leürítették – vázolta lapunknak egyes helybeliek érthetetlen viselkedését a természetvédelmi terület gondnokságának munkatársa.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,338RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb