Újjáépülőben az iskolaorvosi hálózat Székelyudvarhelyen

1 975

Személyzethiány, megszűnő vagy elhanyagolt infrastruktúra jellemezte évekig a város iskolaorvosi hálózatát. Az új városvezetés – élve a törvényes lehetőséggel – a személyzet bővítésébe kezdett, és már konkrét tervek körvonalazódnak a rendelők rendbetételére is. A korábbi egy helyett ma már négy orvos dolgozik az iskolákban, és mindegyik tanintézetben van asszisztens. Fő feladatuk a megelőzés, illetve az egészségnevelés. Amire – mint mondták a szakemberek – igencsak nagy szükség van.

Az oktatási intézményekben szükséges egészségügyi feladatok ellátása 2009-ben került át az önkormányzatokhoz a közegészségügyi igazgatóságoktól. Akkor még három orvos és 19 egészségügyi asszisztens dolgozott Székelyudvarhelyen, de nyugdíjazás és egyéb okok miatt nagyon lecsökkent az állomány, végül dr. Gyarmathy Olga, a napközik orvosa mellett egyetlen iskolaorvos, dr. Kovács-Kendi Éva irányította az iskolaorvosi hálózatot, miközben a megmaradt hét asszisztens mindegyike több intézményt próbált ellátni. Az iskolaváros címmel büszkélkedő Székelyudvarhelyen 6 napközi otthon és 12 általános, illetve középiskola működik.
– Bővítésre már 2012-ben lett volna lehetőség, de nem történt semmi – mondta Orbán Árpád alpolgármester, majd ismertette lapunkkal, hogy 2016-ban a helyzet alapos elemzése után belevágtak a rendszer újjáépítésébe, valamint bővítésébe.
Először is sikerült a Kós Károly Szakközépiskolában található, egyetlen iskolaorvosi rendelő esetében beszerezni a közegészségügyi engedélyt, majd állásokat hirdettek meg. Tavaly két orvost alkalmaztak, idén februárban újabb vizsgát szerveztek, és ma már összesen 5 iskolaorvosa van Székelyudvarhelynek. Ugyanakkor felvételt nyert 4 új asszisztensnő is, így végre nemcsak a napközi otthonokban, de az iskolákban is minden nap elérhető az egészségügyi személyzet.

Lesz iskolai fogászat is?
A helyszínek, az infrastruktúra állapota viszont egyelőre nem mondható rózsásnak: van iskola, ahol nincs egészségügyi szoba, ideiglenesen az informatika kabinetben, vagy épp az iskolapszichológussal „társbérletben” tevékenykedhet az asszisztensnő. Az egyetlen korszerű rendelőt leszámítva a felszereltség majdnem a nullával egyenlő, nincs mérleg, nincs vérnyomásmérő, számítógép, sok esetben mindössze egy asztal, szék, szekrény képezi az egészségügyi „sarok” berendezését. Ezen is készül változtatni a városvezetés, felmérték a szükségleteket, és próbálják anyagilag támogatni az iskolákat ezek beszerzésében – tudtuk meg az alpolgármestertől. Az egészségügyi szobák kialakítása az iskolák feladata, a fogyóanyagok egy részét pedig a közegészségügyi igazgatóság állja.
– A Tamási Áron Gimnázium nagyszabású felújítása során még egy, az előírásoknak megfelelő iskolaorvosi rendelő kialakítását tervezzük, és a hosszú távú célok között szerepel a fogorvosi ellátás bevezetése is – közölte Orbán Árpád.
Megtudtuk, hogy németországi adományként már a felszerelés jó része is rendelkezésre áll. Sőt – mint már lapunkban is beszámoltunk – a budapesti Pető Intézettel is együttműködésbe kezdett Székelyudvarhely, ennek köszönhetően egy szakképzés lehetősége körvonalazódik, hogy az asszisztensek a különböző mozgásproblémák korai szűrését is tudják elvégezni.

Mit csinál az iskolaorvos?
A Kós Károly Szakközépiskolában található iskolaorvosi rendelő valóban korszerű képet mutat, külön bejárata van, tágas, elkülönített váróterme, és megfelelő felszereltséggel rendelkezik. Itt találkoztunk dr. Dumitrescu Cristina, dr. Vajna Adél, dr. András Réka és dr. Pap Enikő orvosokkal, hogy munkájukról, terveikről beszélgessünk. Megtudtuk, hogy az iskolaorvos feladata nem annyira a beteg gyermekek kezelése, hanem inkább egyfajta közösségi egészségügyi ellátás nyújtása. Természetesen heveny betegségekkel is lehet hozzájuk fordulni, ilyenkor általában a családorvoshoz irányítják a gyerekeket, kivételt képeznek a bentlakásban lakó fiatalok, az ő esetükben a teljes kezelés rájuk hárul. Fő feladatuk a megelőzés, járványok esetén a megfigyelés és a szakszerű intézkedések meghozatala, illetve az egészségnevelés. Gyakran végeznek terepmunkát, például minden egyes vakáció után felmérik a gyerekek általános egészségi állapotát, kiszűrik azokat, akiknél esetleg valamiféle élősködőt (tetű, rüh) fedeztek fel, nyilvántartásba veszik a krónikus betegeket stb.

Mi legyen a menzán?
A tanintézmények „egészségügyi miliőjének” biztosítása is feladataik közé tartozik: figyelemmel kísérik az iskolák mosdóinak, a bentlakások hálóinak, fürdőinek higiéniai állapotát, jelzik a hiányosságokat, próbálnak tenni ezek ellen. Sőt a bentlakásos iskolákban az étrend összeállításában, az iskolabüfék kínálatával kapcsolatosan is kötelességük érvényesíteni az egészségügyi szempontokat.
Az iskolaorvosok szerepet vállalnak az egészségnevelésben is, több tanintézményben tartottak már különböző témákban előadásokat az Iskola másként hét programjában. Nyitottak a további felkérésekre, és készek az együttműködésre a pedagógusokkal, iskolai tanácsadókkal a felvilágosítási munkában, legyen az szexualitás vagy éppen drogfogyasztást megelőző tevékenység. Közelednek az év végi vizsgák, olyankor is jelen vannak, hiszen, ha például helyben ellátnak egy érettségin elájuló fiatalt, akkor az a kezelés után akár folytathatja is a dolgozat megírását, amennyiben nem hagyta el az osztálytermet.
A székelyudvarhelyi iskolákban végzett felméréseik alapján legnagyobb problémának az egészségtelen táplálkozást és a mozgásszegény életmódot látják a gyerekek körében, de van mit tenni a tisztálkodási szokások, illetve maga az iskolai környezet tisztaságának terén is – összegeztek az orvosok.

Asztalos Ágnes

A cikk a Hargita Népe április 5-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek