Újfajta igazolványt kapnak az autók

89

Hamarosan megváltozik a gépjárművek törzskönyve, amely bővebb információkat fog tartalmazni. Az új törzskönyveket fokozatosan vezetik be, a Román Autófelügyelet (RAR) Hargita megyei kirendeltségénél még több mint ezer régi formanyomtatvány van, az újak még nem érkeztek meg.

Autó törzskönyve. Több adatot fog tartalmazni Fotó: László Róbert
Autó törzskönyve. Több adatot fog tartalmazni Fotó: László Róbert

A közlekedési, a belügyi és pénzügyi tárca januári közös rendelete alapján júliustól megváltozik a gépjárművek törzskönyvének formája. A mostani változat több mint húszéves, ezért volt szükség a változtatásra. Az új törzskönyveken angolul is szerepelni fognak az adatok, emellett pedig bővebb technikai leírást tartalmaznak, azaz kezdenek felzárkózni az európai uniós követelményekhez, hogy más tagállamok hatósága is tudjon eligazodni a dokumentumokon.
Orbán János, a Román Au­tófelügyelet (RAR) Hargita megyei kirendeltségének vezetője elmondta, Csíkszeredában még több mint 1200 régi formanyomtatványuk van, ezekből naponta 50-60-at állítanak ki. Az új törzskönyvek még nem érkeztek meg, ezeket majd fokozatosan kezdik el használni. A régi törzskönyvek továbbra is érvényesek maradnak, nem szükséges kicserélni.
A rendeletből kiderül, az új törzskönyvek mérete hasonló lesz az eddigihez: kettőbe hajtott A4-es lap, amelynek így 4 A5-ös oldala lesz. Első oldalán a román megnevezés mellett angolul is feltüntetik, hogy „Vehicle Identity Card”. Ezenkívül változtattak az adatok feltüntetésének struktúráján, külön rubrikába kerül például a EU-s homologálási szám, a szén-dioxid-kibocsátás és az uniós szennyezési normának megfelelő szám. Ezenkívül olyan új információkat is feltüntetnek majd, mint a reális súly, a tengelyek közti távolság és a felfüggesztés. Orbán János szerint az új törzskönyvek kitöltése nem jelent majd nagyobb gondot, mint a mostaniak, csupán az informatikai rendszert kell átalakítani.
A külföldről behozott gépjárműveket érintő változás továbbá, hogy a járműnyilvántartó rendszert bővítik olyan szempontból, hogy online le lehessen ellenőrizni, hogy a gépjármű melyik uniós országban volt korábban beíratva forgalomba a gyártása óta – tudtuk meg Pănescu Adriantól, a prefektusi hivatal szóvivőjétől. Kifejtette, eddig ha valaki külföldről vásárolt autót, a szükséges iratokat bemutatva a tulajdonos már aznap be tudta íratni forgalomba az autót, és a forgalmi engedélyt 4-5 nap múlva megkapta. Viszont ezt követően a hatóságok még ellenőrzéseket végeztek arra vonatkozóan, hogy nem lopott-e az autó, vagy fizettek-e vámot rá az adott országban. Jó esetben a tulajdonos ebből semmit nem érzett, viszont előfordulhatott, hogy utólag kellett még tisztázni dolgokat – mondta. Az új rendszer ezt hivatott megelőzni, hogy azonnal tudják ellenőrizni a jármű egész történetét a gyártástól kezdődően, nem kell majd írásban folyamodniuk, hogy leellenőrizzék, talál-e az alváz- vagy karosszériaszám. Az új nyilvántartó rendszer várhatóan az év második felétől fog működni, de ezt később még közölni fogják – mondta a szóvivő.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.