Újfajta érettségi tételek – vagy mégsem?

Ma felvilágosít az oktatási miniszter

44

Több válaszlehetőséget megadó tesztkérdéseket is tartalmaztak azok a román és matematika érettségi tételminták, amelyeket szerdán este tettek közzé az oktatási tárca honlapján. Az érettségizők számára nagy újdonságot jelentő tételmintákat tegnap el is tüntették, az oktatási miniszter pedig mára ígért konzultációt és döntést az ügyben.

Érettségi. A szaktárcánál jövőre is változtatnának valamit Fotó: Archív

A subiecte.edu.ro weboldalon tették közzé – a korábban közölt november elsejei dátumnál kissé hamarabb, már szerda este – a 2019-es érettségi tétel mintáit, amelyek meglepetéssel is szolgáltak: a tételek egy része román nyelv és irodalomból, illetve matematikából is több válaszlehetőséget megadó tesztkérdésekből állt. A hotnews.ro internetes hírportál számára Marian Șuță, az Országos Felmérési és Vizsgáztató Bizottság elnöke megerősítette, hogy ezek a tételminták 40 százalékban tartalmaznak tesztkérdéseket, ezen tételrészeknél a diákok több válaszlehetőség közül kell megjelöljék a helyes választ. A tesztet korábban alkalmazták már más – például a földrajz – tantárgy érettségi tételeiben.

Elsiették, átgondolják
A tételminták csütörtök reggelre már el is tűntek az oktatási tárca honlapjáról. Florian Lixandru államtitkár a nap folyamán azt nyilatkozta, az Országos Felmérési és Vizsgáztató Bizottság hibájából láttak napvilágot szerda este az újfajta tételsorok. Rovana Plumb, az oktatási tárcát ideiglenesen vezető miniszter pedig tegnap délután azt közölte, ma délelőtt egyeztetnek a diákok, pedagógusok és szülők érdekképviseleti szervezeteivel, ma kora délután pedig közli, hogy milyen döntést hoznak, milyen jellegű tételek lesznek a 2019-es érettségin.
Lixandru a Hotnewsnak még kifejtette: azért tervezik nyár óta az országos felmérés eredményeinek nyomán a tesztkérdések bevezetését, hogy csökkentsék a szubjektivitást a dolgozatok elbírálási folyamatában. Az oktatási tárca illetékesei nyilatkozataikban a kis­érettségi tételeinek megreformálásáról is beszéltek.

Nehezítés, tanév közben
Ez nem könnyítés, ez nehezítése lenne az érettséginek, halomra fognak bukni a gyermekek – summázta a véleményét egy lapunknak név nélkül nyilatkozó csíkszeredai román szakos tanár. Kifejtette, a rövid ideig láthatóvá vált tételmintákban nagyon megtévesztő választási lehetőségek szerepeltek a tesztkérdésekben. Bogos Beáta, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium román szakos tanára is úgy gondolja, hogy nehezebb lenne az érettségi a tesztkérdésekkel. Elmesélte, meglepetésére a diákok azt mondták, hogy szerintük könnyítés az újdonság bevezetése, szakmai véleménye azonban az, hogy nem lenne így egyszerűbb az érettségi. A pedagógus ugyanakkor kiemelte, már több hete zajlik az érettségire való felkészülés, és a diákok eddig nem tesztkérdések megoldására készültek. Ismét tanév közben változna valami, ismét kísérleti nyulak a tizenkettedikesek – mutatott rá, hozzátéve, hogy a magyar anyanyelvű diákoknak nem egyszerű a változtatásokhoz alkalmazkodni.

A magyar tételminták nem ismertek
A magyar nyelv és irodalom tételekről semmit sem tudni, a szaktanfelügyelő sem tudta még tegnap azt, hogy abban lesznek-e tesztkérdések vagy sem. Dáné Szilárd, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség magyar szakos tanfelügyelője azt közölte, a tanév eleji országos módszertani tanácskozáson arról volt szó, hogy nem lesznek gyökeres változtatások a teszt szerkezetét illetően, hanem tartalmi újdonság lesz, amit tavaly lényegében már bevezettek: éspedig, hogy nem műfaji, hanem tartalmi megközelítésben kérdezik a diákokat a tanult irodalmi alkotásokról. De hogy végül milyen jellegű tételmintákat állítottak össze Bukarestben, arról tegnap még nem tudott nyilatkozni.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek