2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Újdonságok a Remény Védett Műhelyben

Új formájú, illatosított és díszített gyertyákkal, origamitechnikával készült dísz- és em­léktárgyakkal, hímzett szaty­rokkal és telefontokokkal készülnek a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete által működtetett védett műhely dolgozói az adventi vásárokra, a fogyatékkal élők világnapjára, illetve a halottak napjára. Az új termékek a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal támogatásával jöhettek létre.

Folyik a munka a védett műhelyben. Megalapozzák a következő projekteket
Folyik a munka a védett műhelyben. Megalapozzák a következő projekteket

Október 15-én sikerrel zárult a Csíkszereda Polgármesteri Hivatala által támogatott projekt, amelynek célja a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete által létrehozott Remény Védett Műhely működésének támogatása volt – tudtuk meg Józsa Csabától. Az egyesület alelnöke elmondta, a projekt április elsején indult, és a támogatás azért volt fontos számukra, mivel segítségével meg tudták alapozni a következő projekteket. Az elmúlt időszakban a műhelyben foglalkoztatott fogyatékkal élők sok újdonságot tanultak és sajátítottak el a varrás, a szövés és a gyertyaöntés területén. Ezekre alapozva tudtak felkészülni a november elsejei halottak napjára, az adventi vásárra és a december 3-i fogyatékosok világnapjára is, amely az egyik legfontosabb rendezvényük, hiszen ilyenkor adódik lehetőségük arra, hogy megmutassák, mivel foglalkoztak és mit tanultak az elmúlt évben, és mások is értékelni tudják sokszínű munkájukat, hiszen a gyertyákon kívül szatyrokat, konyhai törlőkendőket, köpenyeket is varrnak, hímeznek – részletezte.
Az idén bővítették a gyertyaműhelyt, Hollandiából olyan új öntőformákat szereztek be, amelyek újdonságnak számítanak a piacon, ezenkívül új illatokat, díszítési módokat próbáltak ki, ezáltal bővült a termékskálájuk is. Az, hogy mekkora sikere lesz az újdonságoknak a következő időszakban, a vásárok alkalmával dől majd el – mondta az alelnök.
Ugyanakkor papírból hajtogatott dísztárgyakkal és emléktárgyakkal is bővült termékskálájuk, ezeket egy sérült fiatalember készíti origamitechnikával. A papírból készült szép és látványos tárgyakon látszik az aprólékos munka, az, hogy milyen sok odafigyelés és türelem szükséges az elkészítésükhöz.
Hímzőgépet is beszereztek és beüzemeltek az idén a műhelybe, az eddig is előállított termékeket – szatyrokat, telefontokokat – ezzel díszítették. Ugyanis van a műhelyben olyan foglalkoztatott, aki korlátozott képességei miatt nem tud bekapcsolódni a szövésbe, varrásba, viszont nagyon szépen rajzol. Ő tanult meg népi motívumokat rajzolni, a rajzait digitalizálták és a hímzőgép segítségével ráhímezik a szatyrokra, telefontokokra, amivel látványosabb, szebb és valószínűleg keresettebb termékeket tudnak előállítani – tudtuk meg Józsa Csabától.
Az alelnök elmondta, a foglalkoztatottak legtöbbször örülnek az új lehetőségnek, a változatos munkának, az újdonságnak, hiszen ezáltal nem annyira monoton a foglalkoztatás. Viszont amikor meg kell valósítaniuk az újdonságot, akkor egy kicsit elakadnak, és nehezebben megy a betanulás, de épp azért van a műhely és a szakember, hogy a betanulás folyamatát elősegítse, és a foglalkoztatottakat támogassa, hogy minél hamarabb sajátítsák el és gyakorolják be az új munkafolyamatot.
A Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete nagyon örült a Csíkszereda Polgármesteri Hivatala támogatásával április 1. és október 15. között megvalósult projektnek, hiszen új lehetőséget adott számukra, és remélik, hogy a most megalapozott tudással az elkövetkezőkben is sikereik lesznek, és további projekteket fognak tudni véghezvinni – mondta Józsa Csaba.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb