Újdonságok a középiskolai felvételi kapcsán

Kövessék az iskolák Facebook-oldalát!

2 450

Megjelent a minisztériumi rendelet, amely a nyolcadikosok felvételijének menetrendjét, szabályait tartalmazza. A középiskolába készülők július elején, a szakiskolát választók június végén iratkozhatnak be. A hivatási osztályokba való bekerüléshez szükséges képességvizsgákra pedig jövő héten kell jelentkezni.

Az iskolák készülnek a vizsgák megszervezésére                                                                                   Fotó: archív

Kidolgozták végre a középiskolai felvételi idei módszertanát, ami meg is jelent az Oktatásügyi Minisztérium honlapján. A felvételi jegy kiszámítása nem változott, azaz 80 százalékát az országos felmérésen, az ún. abszolváló vizsgán szerzett jegyek átlaga adja, 20 százalékát pedig az 5–8. osztályos átlag.

Élő helyett online képességvizsga
A mai az első nap a felvételi naptárban, mától minden középiskolának nyilvánossá kell tennie az induló osztályai elnevezését, a helyek számát. Vannak az ún. hivatási (vokacionális) osztályok, ahol a bejutáshoz alkalmassági vizsga is szükséges a felvételi jegy mellé. Ezek közé tartoznak a művészeti, sport, pedagógia, teológia, katonai osztályok. Az új rendelkezés szerint a járványügyi helyzetre való tekintettel van némi változás, van, ahol nem lesz „élő próba”, mint eddig. Ilyenek például a pedagógiai profilú osztályok, ahol egy, a diák jelenlegi iskolája által kibocsátott képesség-lap helyettesíti a vizsgát, vagy zene szakon videó- és hangfelvétel, illetve online beszélgetés alapján döntenek a tanuló alkalmasságáról. A rendelet szerint a képzőművészeti osztályokba tíz munkát kell CD-n vagy DVD-n beküldeni az iskolába – de például a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola igazgatója, Porsche Éva elmondta, hogy ők elfogadják az anyagot fájlmegosztón (például wetransfer) beküldve, illetve adathordozón is. A sportosztályokba való beiratkozáshoz 10 napnál nem régibb orvosi igazolást is kérnek.

Kérjünk pontos tájékoztatást!
Érdemes abban az iskolában érdeklődni a képességvizsga menetéről, ahol a diák szeretne továbbtanulni, de a napokban mindenik tanintézmény közzéteszi honlapján, Facebook-oldalán is a tudnivalókat. Ami biztos: a képességvizsgákra jövő héten, június 2–5. között kell beiratkozni, és ebben az időszakban kell beadni, beküldeni a kért anyagokat is – például a művészeti szakok esetében. A kéttannyelvű osztályokba szükséges próbák június 9–12. között zajlanak, minden felsorolt esetben eredményt június 12-én közölnek.
Készül a tanfelügyelőség által minden évben kiadott tájékoztató füzet, amely az egész megye oktatási kínálatát, a szakok kódjait (ezeket kell majd beírni a felvételire való beiratkozáskor), a tavalyi bejutási általánosokat, és még számos hasznos információt tartalmaz. Demeter Levente főtanfelügyelő szerint jövő héten ez az anyag már biztosan felkerül a tanfelügyelőség honlapjára, és hamarosan minden nyolcadikos tanulóhoz eljut a nyomtatott példány is.

Beiratkozás és vizsga
A középiskolákba, gimnáziumokba jelentkező diákok, szüleik és osztályfőnökük segítségével július 2–6. között töltik ki a beiratkozási lapot, az első számítógépes elosztást július 10-én ejtik meg. A szakiskolai és duális képzés iránt érdeklődők július 29-től iratkozhatnak a kiválasztott iskolákban, ahol – túljelentkezés esetén – felvételiket is szervezhetnek. Esetükben is lejár minden július 10-ig, az eredményhirdetést is beleértve.
Mint ismert, a nyolcadikosok jövő héttől visszatérhetnek napi néhány órára a tanintézményekbe, ahol felkészítőn vehetnek részt a cikluszáró vizsgára. Erre június 2–5. között kell beiratkozniuk a saját iskolájukban, az első írásbeli próba a román lesz június 15-én. Matematikából június 17-én, anyanyelvből másnap, június 18-án írnak a nyolcadikosok. Az eredményeket június 22-én függesztik ki az iskolák, aznap és másnap lehet fellebbezni elégedetlenség esetén, a végeredmény pedig június 27-én várható. Az eredményeket egyébként online is lehet követni a szakminisztérium oldalán.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.