Újdonságok a Dacia háza táján

91

Köztudott, hogy a hónap elején lezajlott Genfi Autószalon keretében gyakorlatilag nem rukkolt elő újdonsággal a mioveni-i gépkocsigyár, azaz a Dacia. Ott ugyan jelen voltak, de szinte észrevétlenül, mert amit látni lehetett, az csupán egy új színárnyalatú Dacia Duster és az Easy-R robotizált váltóművel ellátott Logan MCV volt. A dolgok ilyenszerű alakulását a Renault csoport illetékesei azzal magyarázták, hogy az elmúlt időszakok során figyelmüket az új Renault modellekre összpontosították, s azok bemutatására sor is került a Genfi Autószalonon, a Renault Scenic és a Megane új változatáról van szó.

Ahol lehet és amit lehet, azt automatizálnák...
Ahol lehet és amit lehet, azt automatizálnák…

A Renault egyik legilletékesebbje – mármint a tervezés tekintetében – Laurens van den Acker főformatervező a Genfi Autószalont követően azt nyilatkozta, a Dacia esetében az ősz folyamán forradalom következik be. Ennek keretében átstilizálják a Sandero és a Logan modelleket, s bemutatásukra előreláthatólag a szeptemberi Párizsi Autószalonon kerül sor. Ugyanakkor a Sandero és a Logan modelleket is a robotizált Easy-R váltóművel látják el. A folytatást pedig a Duster második generációja fogja jelenteni, amely bemutatására a jövő esztendőben kerül sor, de egyelőre nem véglegesítették annak időpontját. Hozzáfűzte azt is, hogy tekintettel egy gyártásba vett személygépkocsi életciklusára, téves lenne bárki részéről azt állítani, hogy a jelenleg gyártott Dacia modellek elavultak, mint ahogy nem állja meg a helyét az a vélekedés sem, miszerint a felújítás már a tavaly esedékes lett volna.

Több beszállító, robotizálás 

Az Automobile Dacia távozófélben lévő vezérigazgatója, Nicolas Maure annak idején a 2016-os esztendei terveik kapcsán bejelentette, hogy a mioveni-i gyárban idén az automatizálás és a robotizálás is előtérbe kerül. Ez feltétele a minőség megjavításának, egyidejűleg a költségek mérsékelésével. Hozzáfűzte azt is, hogy vannak olyan területek a gépkocsigyártásban, ahol a robotok jelentik az előrehaladást. Igen, mert egy munkás nem tud olyan pontosan és gyorsan bizonyos műveleteket elvégezni, mint egy arra „beprogramált” mechanizmus. Az ilyen műveletek között említette a préselést vagy a hegesztést. Maure szerint a robotizálással lépést kell tartani, annál is inkább, mert a világ nagy autógyáraiban az már úgymond „mindennapossá” vált. Az egyik sajtónyilatkozatában nyomatékolta azt is, hogy a változásra fokozatosan kerül sor, ügyelve arra is, hogy annak ne legyenek társadalmi kedvezőtlen következményei. Feltételezzük, hogy ebben az összefüggésben azt tartotta szem előtt, hogy a mioveni-i gyárnál tavaly óta bevezették az „önkéntes távozás” lehetőségét/gyakorlatát, amely nyomán mintegy 500 alkalmazott mondott fel. Annak a függvényében, hogy mennyi szolgálati évvel rendelkezik az önkéntes távozást vállaló alkalmazott, valamint annak a függvényében, hogy milyen munkakört töltött be, akár 14 havi bért kitevő végkielégítésben részesülhet. Egyébként jelenleg az automatizálási fok öt-tíz százalék között van, az esztendő végére pedig túl szeretnék haladni a tíz százalékot, majd 2020-ban kellene elérni a húsz százalékot. A gyár illetékesei szerint erre adottak a lehetőségek, a feltételek.

Helyi beszállítók
A gyár vezetősége célul tűzte ki azt is, hogy növeljék az Argeș megyei beszállítók számát. Meglátásuk szerint ugyanis az hozzájárulhat a gyár tevékenysége hatékonyságának a fokozásához. Többek között a szállítási költségek csökkentése révén. Jelenleg egyébként a Dacia beszállítóinak 30%-a Argeș megyében van, s az elkövetkező időszakokban ezt a részarányt 35–40%-ra szeretnék növelni. Olyan beszállítókra lenne szükség, akik képesek lennének helyettesíteni a franciaországi, spanyolországi és törökországi beszállítók egy részét. De ha már itt tartunk, utalhatunk arra is, hogy Argeș megyében 40 olyan cég van, amely a Dacia beszállítója, s az azok által foglalkoztatott alkalmazottak száma meghaladja a 10 000-et.

Maure megy, Caracatzanis jön
Említettük, hogy „távozó­félben” leledzik a vezérigazgató, Nicolas Maure, aki mintegy két esztendeig állt a Dacia Automobile és a Renault Románia Csoport élén. Ő előreláthatólag Oroszországban fog tevékenykedni, ugyanis a Renault-Nissan szövetség, amely az ottani Autovaz gépkocsigyártó cég többségi tulajdonosa együtt az állami érdekeltségű Rostec Rt.-vel, annak élére javasolta. Valószínűsíthető, hogy Oroszországban akarják kamatoztatni a Renault-Nissan vezetői Maure kompetenciáját, tapasztalatait, ugyanis az Autovaz nehéz helyzetben van, a 2015-ös esztendőt kb. 1 milliárd dollár értékű veszteséggel zárta.
Maure egyébként 2002 óta dolgozik a Renault keretében, 2006-tól pedig annak romániai leányvállalatánál. Helyét a Dacia Automobile és a Renault Románia élén a francia Yves Caracatzanis veszi át, aki 2013-tól a Renault Csoport Eur-asia régiónak (amelyhez Románia is tartozik) az egyik igazgatója.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek