Újdonság a feladatok megfogalmazási módja

Magyar nyelv és irodalom érettségi

104

Vers és epikus mű elemzése, illetve nem irodalmi szöveg értelmezése is szerepelt a feladatok között a tegnapi, magyar nyelv és irodalom érettségi tételeiben. A tanárok szerint nem kaptak nehéz tételeket sem a humán, sem pedig a reál szakos diákok, viszont az előző évek gyakorlatától eltérően idén másként kellett megközelíteniük a feladatokat.

Tegnap tartották az idei érettségi második megmérettetését, ezúttal a kisebbségi népcsoportokhoz tartozó diákok vizsgáztak anyanyelvükből. Hargita megyében az érettségire beiratkozott diákok 74,24 százalékát, vagyis 1583 vizsgázót vártak a hat vizsgaközpont valamelyikében. A beiratkozott végzősök közül 77-en nem jelentek meg a vizsgán. Kizárás nem történt tegnap, minden szabályosan zajlott szerte a megyében – tájékoztatta lapunkat Görbe Péter főtanfelügyelő.
A reál szakos diákoknak az első tételben Nagy László Ki viszi át a Szerelmet című versét kellett elemezniük a feladatban megadott szempontok alapján. A második tételben nem irodalmi szöveget kaptak, amely a Z-generáció olvasási szokásairól szólt. A feladatban az érettségizőnek a véleményét kellett kifejtenie a témával kapcsolatban, ez esetben is adottak voltak bizonyos támpontok. A harmadik, legtöbb pontot érő feladatban Az önfeláldozás, mártírszerep az epikában címmel a diákoknak egy általuk választott magyar szépirodalmi mű alapján kellett kétoldalas esszét írniuk. Választhatták a Margit-legendát, Zrínyi Miklós Szigeti veszedelmét, Jókai Mórtól A kőszívű ember fiait, Kosztolányi Dezső Pacsirta című regényét, vagy más művet is.
A humán szakosoknak az első feladatban József Attila Nem emel föl című versét kellett elemezniük. A második tételben szintén nem irodalmi szöveget kaptak, amely alapján arról kellett érvelő szöveget írniuk, hogy a közösségi média butítja vagy sem az embereket. A harmadik tételnél Az utazás motívuma az epikában címmel értekező szöveget kellett írniuk. Ehhez Jókai Mór, Kosztolányi Dezső és Krúdy Gyula szövegei közül választhattak.
Dáné Szilárd, a magyar nyelv oktatásáért felelős szaktanfelügyelő lapunknak elmondta, hogy a tételek abban különböztek az előző években megszokottaktól, hogy idén a kidolgozásukkor nagyobb hangsúlyt fektettek arra, hogy a szaknak megfelelő nehézségű feladatokat alkossanak. Hozzátette, újdonság továbbá az, hogy a harmadik tételnél konkrét téma mentén kellett elemző szöveget írniuk, a korábbi években ez nem volt ennyire meghatározott. A szaktanfelügyelő véleménye szerint a diákok többsége minden bizonnyal sikerrel veszi az akadályt.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.