péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Újdonság a Cseperedőben

Koraszülött kisbabák számára szerveznek fejlesztő foglalkozásokat Gyergyószentmiklóson. A Gyulafehérvári Caritas Cseperedő programjának idei újdonságaként azzal a céllal indítják útjára, hogy a koraszülött gyermekek szülei szakszerű segítséget kapjanak és a babák fejlesztése minél korábban elkezdődjön.

Játékos fejlesztés a Cseperedőben Fotó: Jánossy Alíz

Koraszülött kisbabák számára hirdet egyéni és csoportos foglalkozásokat a Gyulafehérvári Caritas gyergyó­szentmiklósi Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontja. Opra Orsolya gyógypedagógus elmondta, Marosvásárhelyen és Udvarhelyen a Cseperedő programban már évek óta megünnepelik a koraszülöttek világnapját, és innen jött az ötlet, hogy ez a csoport külön figyelmet érdemel. Hozzátette, a Cseperedőbe eddig is várták a koraszülött kisgyermekeket szülővel együtt, most azonban külön megszólítják ezt a célcsoportot, jelezve, hogy van a városban arra lehetőség, hogy akár egyénileg, akár csoportban foglalkozzanak velük, a szülők megfelelő információt, segítséget kapjanak, hasonló problémákat tapasztaló családokkal találkozzanak.
A tervek szerint nevelő, fejlesztő foglalkozásokat kínálnak majd a koraszülöttek számára, célirányosan arra a területre összpontosítva, ahol esetleg lemaradás van. Egyénileg vagy kisebb létszámú csoportban foglalkoznak majd velük, így sokkal jobban oda tudnak rájuk figyelni. A szakember kifejtette, a fejlesztést minél kisebb korban ajánlott elkezdeni, ahogy a baba egészségi állapota megengedi, akár már 1-2 hónapos kortól.
– Minél korábban jön a világra a gyermek, annál nagyobb lemaradással kezdi az életét az érett újszülöttekhez képest. A babamasszázzsal egybekötött mozgásfejlesztéssel a szülők maguk is segíthetnek abban, hogy az ízületi és izomtónus-eltérések mielőbb rendeződjenek. A passzív és az aktív mozgás örömet szerez a kicsiknek, ezenkívül ez a legtermészetesebb és legkellemesebb módja az izomzat normalizálásának és a mozgásfejlődés helyes irányba való terelésének – fogalmazott.
Hozzátette, minél korábban kerül be egy gyerek a programba, annál hamarabb lehet észrevenni a fejlődésbeli lemaradásokat, és annál jobban tudják segíteni, hogy a korának megfelelő szintre fejlődjön. Ha szükségét látják, egy-egy gyerekkel akár egyénileg is foglalkoznak, így a fejlesztés teljes mértékben a gyerekre, illetve az adott családra fókuszál. A későbbiekben integrálni is szeretnék ezeket a gyerekeket a már meglévő csoportokba a fejlettségi szintjüknek megfelelően, figyelembe véve korrigált életkorukat.
– Ha van egy 12 hónapos koraszülött baba, aki még csak most kezdett el mászni, akkor valószínűleg a 6-8 hónapos babák csoportjába fog kerülni, ahol szintén most kezdenek mászni, ezzel is próbáljuk abban segíteni, hogy a kicsi a maga ütemében a fejlődés minden szintjén végigmenjen – mondta a foglalkozás vezetője.
A koraszülött gyerekek szülei a foglalkozás kapcsán a Korai Nevelő- és Fejlesztőközpont gyergyószentmiklósi székhelyén érdeklődhetnek a Márton Áron utca 22. szám alatt vagy a 0728–882738-as telefonszámon.
A Cseperedőben egyébként jelenleg hetente nyolc csoportnak tartanak foglalkozásokat, 2 hónapos kortól 3 éves korig. A legkisebbeknek babamasszázs van, nagyobbaknak ének-mondókázás, játékos foglalkozás szülőkkel együtt. Ezenkívül 5 gyereknek tartanak hetente egyéni fejlesztést, és jelenleg működik a programon belül egy várandós csoport is. Heti rendszerességgel Gyergyó környéki (Alfalu, Remete, Ditró, Szárhegy) gyerekekhez is járnak a szakemberek.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb