2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

Újból lesz lakója a régi UCECOM-épületnek

Egyetemi campus, oktatási központ lesz Székelyudvarhelyen az egykori UCECOM épülete – döntötte el mintegy két éve az önkormányzat a polgármester kezdeményezésére. A jelek szerint jó úton halad az ötlet megvalósítása: a BBTE Pszichológiai és Neveléstudományi Kihelyezett Kara ősszel ide költözik a városközpontból, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem képviselőivel a napokban pedig abban egyeztek meg, hogy a felsőfokú műszaki oktatást honosítják meg, gépészmérnöki képzés indítását tervezik. Ugyanakkor már biztosan lesz még egy lakója a Budvár utcai épületegyüttesnek: az sportiskola is ideköltözik a Kossuth Lajos utcából.

Még kihasználatlanul. 2125 négyzetméter oktatási felület várja, hogy belakják
Még kihasználatlanul. 2125 négyzetméter oktatási felület várja, hogy belakják

[dropcap]A[/dropcap] polgármesteri hivatal, azt követően, hogy több városi épületet visszaszerzett (egykori mozi, a Tábor negyedi bölcsőde, Haberstumpf-villa), 2013-ban vásárolt is egyet, a Spiru Haret Szakközépiskola (UCECOM) Budvár utcai épületét.
Az ingatlan tulajdonosával előnyös árban sikerült megegyezniük, a város 500 ezer euróért vásárolhatta meg az épületegyüttest, amelyben 1971 és 2002 között volt élet: sok udvarhelyi és udvarhelyszéki itt tanult szakmát. Aztán 2002-ben Ecaterina Andronescu tanügyminiszter megszüntette a szakoktatást. Rövid távon túlélést jelentett számos képzés beindítása, ám egyre kevesebb lett a diák.
Noha szakemberekre lenne szükség számos területen, kevés volt a tanfolyamokra, képzésekre a jelentkező. 2013 őszén a varrótanfolyam résztvevői tették le utolsóként vizsgáikat, majd kiürült az épület, diák, tanár nélkül maradt.
Még a vásárlást követően látogattunk el a hatalmas, 2125 négyzetméternyi oktatási felülettel és 8994 négyzetméter területtel bíró, Budvár utca 2. szám alatti épületegyüttesbe: a főépület kétemeletes, tíz nagy osztálytermet foglal magában, illetve öt kisebb tantermet és két laboratóriumot, valamint ugyanitt műhelyhelyiségek is vannak. A főépület egyik szárnyában van a tornaterem, mellette tágas sportpálya, étkezde és bentlakás.
Az átadáskor Nagy Tőkés Ferenc, a képzési központ igazgatója közölte, nincs olyan rossz állapotban az épület, a nyílászárókat kellene kicserélni és a villanyhálózatot kellene rendbe tenni. „Nem kell újraépíteni, csak fel kell újítani a kor követelményei szerint, és ötven évig nem lesz gond vele” – mondta.

Benépesítés
A városvezetés az elmúlt két év során többször is próbálkozott az épület benépesítésével. Terítékre került városi önkormányzati szinten az Eötvös József Szakközépiskola ideköltöztetése is – a várból telepítették volna át az intézményt, ám az önkormányzati ellenzék nem támogatta ezt a lépést, illetve az iskola vezetősége is tiltakozott ellene.
A polgármester minden alkalommal, amikor a téma terítékre került, közölte: egyetemi campus kialakítására lenne a legalkalmasabb a hely. Ez irányban a városvezetés többször tárgyalt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, illetve a Babeş–Bolyai Tudományegyetem vezetőségével – egyik sem zárkózott el a felajánlástól.
Közben a város vezetése hirdette is a lehetőséget: várta olyan magyar nyelven oktató egyetemek, főiskolák jelentkezését, amelyek kihelyezett kart, képzést indítanának.

Babeş–Bolyai
A múlt héten tartottak terepszemlét az épületben a polgármesteri hivatal munkatársai a BBTE Pszichológiai és Neveléstudományi Kihelyezett Karának képviselőivel. Tervezőt is vittek magukkal, hisz az egyetemi karnak költöznie kell a városközpontból, a református kollégium épületéből.
A látogatás során konkrét döntések születtek arra vonatkozóan, hogy a kar mely termeket milyen formában tudná belakni, illetve milyen átalakításokra, módosításokra van még szükség – például a villanyhálózatot cserélni kell, illetve a fűtésrendszerre is ráfér a tatarozás.
Dósa Zoltán, a kihelyezett kar docense közölte, a tervezőnek elmondták igényeiket, és várják, hogy a munkálatok elkezdődjenek, illetve hogy befejeződjenek, ugyanis október elsején kezdődik az egyetemi tanév, addig pedig be kellene költözniük. Áttelepülésüket sürgeti ugyanakkor az is, hogy ha a központi épületben a Baczkamadarasi Kiss Gergely Református Kollégium használni tervezi a költözésükkel felszabadított felületet, akkor azokat még iskolakezdés előtt rendelkezésükre kell bocsátani.
A BBTE kihelyezett karával kapcsolatos hír, hogy nincs még igazgatója, és egyelőre nem is tudni, a helyi tanárok közül ki vállalja a feladatot, vagy kit fog kinevezni Kolozsvár a kar élére.

Sportiskola
Ugyancsak a régi UCECOM épülete benépesítésének kérdésében tárgyalt a városvezetés a helyi sportiskola vezetőségével is. Utóbbi ugyanis kéréssel fordult a polgármesteri hivatalhoz: székhelygonddal küszködik. A Városháza nekik is odaígért a Budvár utcai épületből egy emeletet, plusz a bentlakásból is egy-két emeletet, illetve értelemszerűen a tornatermet is használhatják.
A sportiskola úgy tervezi, szeptember folyamán át is költözik a Kossuth Lajos utcából.

Máthé László Ferenc

Kapcsolódó cikkek:

14,355RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb