Újból lesz Csík vidéki népdalvetélkedő

48

Tizennyolcadik kiírásához érkezett a Csak tiszta forrásból bartóki gondolat mentén szervezett Csík vidéki népdalvetélkedő. A szervezők a napokban tették közzé a verseny szabályzatát és programját.

Csíki területi népdalvetélkedőt hirdet iskolás gyermekek számára a Tiszta Forrás Alapítvány a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Város Önkormányzata és a Communitas Alapítvány támogatásával. A vetélkedőt 2016. november 9-e és 19-e között tartják. A Csak tiszta forrásból népdalvetélkedő során a szervezők elsősorban helyi anyagot kérnek a versenyzőktől. A fiatalok, korcsoporttól függően, 10–20 népdallal kell készüljenek. A verseny során elsősorban a tiszta, csengő hang, a szép hangszín, a listán szereplő népdalok értéke és nem utolsósorban az előadásmód hitelessége, meggyőző ereje érvényesül majd.
Továbbá mesteri fokozatot is hirdetnek, amelynek keretében elsősorban az egyéni népdalrepertoár gazdagsága a válogatási szempont. A versenyzők korcsoporttól függően 50–100 népdalból álló listával kell jelentkezzenek.
Az idén is meghirdetik a népdalcsoportok versenyét. A 6–12 tagú csoportok egy maximum 5-6 perces népdalcsokrot kell előadjanak, amelynek során a fenti szempontokon kívül a csoport egységes előadásmódja is érvényesülni fog. A jelentkezési listán az összeállított csokor népdalainak kezdősorai, valamint ezen felül további 10 népdal kezdősora kell szerepeljen.
Kategóriák szerint a versenyzők a következő repertoárral kell rendelkezzenek: Egyéni versenyzők esetében az óvodások – II. osztályosok korcsoport 10 népdallal; a III–IV. osztályosok 10 népdallal; az V–VI. osztályosok 15 népdallal, a VII–VIII. osztályosok 15 népdallal és a IX–XII. osztályosok 20 népdallal nevezhetnek be. A népdalcsoportok versenyében az I–IV. osztályosok 10 népdallal és a népdalcsokorral, az V–VIII. osztályosok 10 népdallal és a népdalcsokorral; a IX–XII. osztályosok pedig 10 népdallal és a népdalcsokorral kell jelentkezzenek. A mesteri fokozatért folyó versenyben az V–VI. osztályosok 50 népdallal, a VII–VIII. osztályosok 75 népdallal, a IX–XII. osztályosok pedig 100 népdallal kell nevezzenek.
A szervezők hangsúlyozzák, hogy a népdaloknak legalább fele helyi dal kell legyen. A listáról két éneket kell előadni: a versenyző választ egyet, a zsűri egy másikat. A csoportok az összeállított népdalcsokrot, valamint a listára felírt további dalok közül a zsűri által kiválasztott népdalt kell elénekeljék.
A szervezőktől a felkészülésre ajánlott anyag: igényelhető helyszíni tanulmányozásra és esetleges fénymásolásra (kottaanyag), illetve másolásra (hangzó anyag) az alábbi telefonszámokon: 0744–558544 – Antal Rozália és 0752–855308 – Szalay Zoltán.
A verseny kétfordulós; a döntőben korcsoportonként az elődöntők legjobbjai vehetnek részt, a zsűri tagjai népzenével, népdallal foglalkozó szakemberek. Az elődöntők résztvevői részvételi oklevelet, a döntő nyertesei oklevelet és más díjakat kapnak. Az elődöntők térségenként zajlanak, így a Gyergyó térségi versenyzőket a gyer­gyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumba várják november 9-én 14 órára; a felcsíkiakat a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskolába november 9-én 18 órára; a gyimesieket a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Gimnáziumba november 10-én 15 órára, a csíkszeredaiakat és környékbelieket a Gyermekek Házába (Csíkszereda, Taploca u. 20.) november 11-én 15 órára, az al­csíkiakat és a kászoniakat pedig a csík­szent­mártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskolába november 14-én 15.30-ra. A döntőt november 18–19-én tartják Csíkszeredában, a Márton Áron Gimnázium dísztermében.
Jelentkezni az elődöntők helyszínén egy előre kitöltött jelentkezési ívvel kell, amelyet az iskolák titkárságáról vagy a szervezőktől lehet igényelni (e-mail: zszalay@upcmail.ro). Szorult esetben a helyszínen is kitölthető.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek