szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Újba öltözött a Székelyudvarhelyi Egyetemi: Központ A felsőoktatást is ünnepelték a SZÉK-en

Nem csupán a neve alakult át az egykori MÜTF-nek az elmúlt időszakban, hanem az egyetemnek helyet adó épület is. A SZÉK szombati avatóünnepségének díszvendége Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke volt.

Pozitív gondolatokkal köszöntötte a vendégeket a Kőkereszt téri felújított épületben Ilyés Ferenc, a Szé­kelyudvarhelyi Egyetemi Központ igazgatója: Jövőnk van, mert ezt így akarjuk! – mondta bevezetőjében, majd képekben mutatta be az egyetemi központ húszéves tevékenységét, fejlődését. Amint fogalmazott, a SZÉK kutatási projektszervezetté alakult az elmúlt években: az egyetemi képzések mellett nyelvi képzést, felnőttképzést is elérhetővé tettek, ugyanakkor különböző tantárgyakból is tartanak felkészítőt végzős diákoknak. Saját rádióval, amatőr színházzal is büszkélkedhet az egyetem.
Bencze Gábor építőmérnök az ingatlan felújítási munkálatairól számolt be: a tető és a nyílászárók cseréjét követően kívül-belül újrafestették az épületet, a mellékhelyiségek és a kazánház is megújult.
A város nevében köszönte meg a magyar kormány támogatását Orbán Árpád alpolgármester, aki egyben örömét fejezte ki, hogy a nemzetegyesítés után nemzetfejlesztés is történik. Kiemelte, hogy az elmúlt 21 évben olyan képzéseket tartottak az egyetem berkeiben, amelyeknek köszönhetően itthon maradtak a fiatalok, és itt erősítik a végvárat. „A SZÉK Udvarhelyszék valós szellemi, értelmiségi központja” – mondta Orbán Árpád.
Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az intézményalapító Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy az intézmény első számú küldetése megvalósult, megmutatták, hogy lehet magyarországi felsőfokú oktatási intézményekkel idehaza nappali tagozaton magyar tannyelvű képzést folytatni. „Több százra tehető azok száma, akik itt szereztek diplomát és itthon szolgálják a közösséget, tehát elérte az intézmény azt a célkitűzést, amiért valamikor létrehoztuk. Értelmiségi szerepvállalás nélkül a közösséget hosszú távon megtartani nem lehet. Ha nincsenek vezetők, a nyáj szétszéled” – fogalmazott.
Tizennyolc évvel ezelőtt is jelen volt az egyetem épületének avatásán Kövér László, és azért tért vissza újra, hogy jó szót és jó híreket hozzon Budapestről.
– Önöknek nem segély vagy támogatás, hanem történelmi kárpótlás jár Budapestről és Bukarestből egyaránt. Székelyföld és népe ugyanis a történelem során ezer év alatt Magyarországnak, száz év alatt Romániának többet adott, mint amennyit visszakapott tőlük. A 21. században sem Románia, sem Magyarország nem akarja elveszíteni a saját gazdasági erőforrásai fölötti rendelkezést, nem akarja elveszíteni a szülőföld megtartó erejét, nem akarja elveszíteni értékteremtő munkavállalóit, ezért mindkét országtól elvárható, hogy tegyenek annak érdekében, hogy mindez Székelyföldön se történhessen meg. Romániának ez állami kötelessége, mert önök lojális adófizető polgárai az országnak, Magyarországnak pedig nemzeti kötelessége, mert önök hűséges tagjai a magyar nemzetnek. Országainknak mindez nemcsak kötelessége, hanem fontos és közös regionális érdekünk is: Magyarországnak nemzeti érdeke, hogy Románia hozzáadjon Közép-Európa erejéhez, Romániának pedig nemzeti érdeke, hogy ne vesztese, hanem egyik nyertese legyen Közép-Európa politikai és gazdasági megerősödésének – mondta Kövér László, majd hozzátette: a Sapientia Egyetem döntéshozói felhatalmazták, hogy bejelenthesse: jövőtől Szé­kely­udvarhelyen több szakon indítanak képzéseket. 2001 óta a Sapi­entia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és együttműködő intézményei közel 10 ezer jól képzett, felsőfokú végzettségű fiatalt adtak Romániának, Erdélynek és Székelyföldnek, akik nagy többségükben szülőföldjüket erősítik. „Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország az elmúlt tizennyolc esztendőben mindösszesen közel 50 milliárd forinttal támogatta az erdélyi magyar felsőoktatást. Az előttünk álló székelyudvarhelyi egyetemi építkezésben szükség lesz az önök tudására és tapasztalatára, arra az intézményi alapra, amelyet az elmúlt két évtizedben létrehoztak, szükség lesz az épületeik bővítésére, további fejlesztésére és változatlanul nagy szükség lesz még valamire: az önök székely virtusára” – fogalmazott Kövér László.
A magyarországi egyetemek vezetőinek ünnepi beszéde és a pallós diákok gitárjátéka után szalagvágásra került sor az épület bejáratánál, majd a történelmi egyházak képviselői megáldották a felújított épületet.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb