Újabban altatásban is elvégzik

Fül-orr-gégészeti műtétek gyermekeknek

2 891

Rendszeressé váltak a gyermekek számára altatásban végzett fül-orr-gégészeti műtétek Csíkszeredában, miután több altatóorvos kezdett el dolgozni a kórházban. A kockázati tényezők mérlegelése után a szülők választhatnak, hogy helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban végezzék el a gyermekeken például a garatmandula eltávolítását.

Operáció a fül-orr-gégészeten. Most már van választási lehetőség Fotó: Facebook / Fül-orr-gégészet Csíkszereda

Nemcsak a szülők hiányolták, hanem a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat orvosai is szóvá tették az elmúlt években, hogy Csíkszeredában nem végeztek altatásban gyermekek számára fül-orr-gégészeti műtéteket, például garatmandula-eltávolítást. Ezt a fajta – illetve több más hasonló fül-orr-gégészeti – problémát helyi érzéstelenítéssel oldották meg. Nemcsak ezen a szakterületen, hanem más sebészeti területen is kevés altatásos műtét zajlott gyermekek számára, és bár nem volt ez szabály, a hat éven aluli gyermekeket gyakorlatilag egyetemi központokba küldték tovább műtétre.

Több az altatóorvos
Múlt héten több beavatkozást is végeztek altatásban – adta hírül Facebook-oldalán a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fül-orr-gégészeti osztálya, dr. Fodor István osztályvezető főorvostól pedig megtudtuk, gyermekek voltak a páciensek.
Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere közölte, a korábban is itt dolgozó altatóorvosok ritkán végeztek altatást gyermekeken, mert nem rendelkeztek erre vonatkozó képesítéssel. Az elmúlt időszakban azonban több orvossal is bővült az intenzív terápiás és aneszteziológus csapat. Négyen tettek nemrég – illetve tesznek mostanában – szakvizsgát, ők már rezidensként is vállaltak Csíkszeredában ügyeletet, és mindannyian gyermekek altatását is végzik – ismertette a kórház vezetője. Közölte, más, gyermekeket érintő műtéteket is gyakrabban végeznek majd Csíkszeredában, mert gyermeksebésszel is bővül majd a kórház csapata.

Kockázati tényezők
Az orr- és garatmandulaműtét gyakori, és főként a 2–6 év közötti gyermekek számára fontos, hogy létezzen altatási lehetőség, egy tízéves gyermeknél például már nem annyira problémás a helyi érzéstelenítés – mondta dr. Fodor István. A fül-orr-gégésztől megtudtuk, most a kórház központi épületében zajlanak az altatásos műtétek, de folyamatban van a felszerelés biztosítsa ahhoz, hogy osztályukon is lehessen ilyen beavatkozásokat elvégezni.
Az orvos felvázolta: ismertetni szokták a szülőkkel, hogy a helyi érzéstelenítés, illetve az altatás mivel jár, és a kockázati tényezők mérlegelése nyomán szoktak dönteni. A helyi érzéstelenítésben végzett mandulaműtétet sokan nagy pszichés traumának tartják, de ennek nyomán kisebb a műtéti heg és könnyebb a gyógyulás – tudtuk meg. Az altatásban végzett mandulaműtét során ugyanakkor a beteget intubálni kell, teljes vérzéscsillapításra van szükség a műtét helyén, ezért nagyobb seb keletkezik, amikor pedig ez a seb a hetedik-nyolcadik napon leesik, akkor gyakran súlyos vérzés jelentkezik – ismertette a szakember.
Hozzátette, mindkét eljárásnak megvan a maga rizikója, és mindkettő stressz a gyermek számára. Alkatfüggő is, hogy melyik gyermek melyik beavatkozást viseli könnyebben. Fontos, hogy legyen választási lehetőség – összegezte.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek