2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Újabb tömbházak hőszigetelése kezdődik

Újabb tíz négyemeletes tömbház hőszigetelését kezdik el még e hónap folyamán Csíkszeredában. A kivitelezési szerződést tegnap írták alá egy bukaresti és egy bákói céggel a polgármesteri hivatalban, a lakossági fórumra összehívott lakástulajdonosoknak pedig elmondták, mitől kockázatos ez a munkálat.

Tanácskozás a városházán. Egyelőre nekilátnak Fotó: Balázs Árpád
Tanácskozás a városházán. Egyelőre nekilátnak Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]Ö[/dropcap]sszesen 11 156 454,82 lej értékű, hőszigetelési munkálatok kezdődnek hamarosan Csíkszeredában. Az érintett tömbházak egy részében – Mérleg utca 8/A, B, Nárcisz sétány 3/A ,B, Nárcisz sétány 4/A, B, C, D, Pacsirta sétány 6/A, B, Pacsirta sétány 3. sz. – a kivitelező a bákói Consizo Grup, míg a többi tömbház – Nagy István sétány 14/A, B, Tető utca 11/A, B, C, Jégpálya utca 13/A, B, Octavian Goga sétány 14/A, B, Szív utca 3–5. sz. – esetében az AF Consulting Bukarest.
A két céggel tegnap írták alá a kivitelezési szerződést a polgármesteri hivatalban, ahol a déli órákban az érintett tömbházak lakóival is megbeszélést folytatott Antal Attila alpolgármester, Bulbuk Márton projektfelelős, Tamás Imre, a polgármesteri hivatal munkatársa, illetve a kivitelezők képviselői. Antal tájékoztatta a lakókat, hogy mi a rizikó ebben a munkálatban.
– Tudni kell, hogy ezt a hőszigetelést decemberig be kell fejezni, mert ami addig nem készül el, és átcsúszik jövőre, az Európai Unió már nem számolja el a költségek rá eső részét, és ez is a lakókat, illetve az önkormányzatot fogja terhelni – jelentette ki a polgármester.
Meglátása szerint elméletileg mindkét cég el is tudná végezni a határidőig a munkát, de akár munkaerőhiány, akár más felmerülő gondok miatt bekövetkezhet csúszás, és arra is számítani lehet, hogy november–decemberben Csíkszeredában már nem lehet építkezéssel dolgozni.
– Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ha nem fejezzük be az év végéig a munkálatot, és utána úgy döntünk, hogy a lakók, illetve az önkormányzat saját költségén már nem folytatja, akkor azt a pénzt is vissza kell fizetni az Uniónak, amit a határidőig elvégzett és leszámlázott munkálatokért már kifizetett – figyelmeztetett Antal.
Mint már ismeretes, a tömbházak hőszigetelési költségeinek 20 százaléka terheli a lakókat, 20 az önkormányzatot, 60 százalék pedig a kormányon keresztül érkező uniós támogatás.

A kisebbik rosszat választják
A lakókkal való találkozón jelen voltak a kivitelező cégek képviselői is. Mindkét cég optimistán állt a témához, úgy látták, tudják vállalni a munkálatot, és tartani is tudják majd a határidőt. Az alpolgármester viszont, azon túl, hogy kihangsúlyozta, megelőlegezi a bizalmat a kivitelezőknek, bizonyságot akar.
– Bízunk benne, hogy valóban tudják tartani az ütemtervet. De ha az elkövetkező egy-két hétben úgy látjuk, nem úgy haladnak a dolgok, ahogy kellene, a kisebbik rosszat fogjuk választani, és leállítjuk a munkálatokat, a kivitelezési szerződést pedig felbontjuk. Inkább maradunk az elvégezetlen munkával – mondta Antal.
A bákói cég mostanig nem dolgozott Csíkszeredában. A találkozón jelen lévő képviselői azt mondták, nem látják akadályát annak, hogy öt hónap alatt befejezzék az öt tömbház hőszigetelését. Azt állítják, a munkálathoz elegendő munkaerővel is rendelkeznek, de ha helyben is találnak potenciális munkavállalókat, alkalmazzák őket.
A bukaresti AF Consulting már egy hónapja dolgozik egy másik hőszigetelési projekt keretében Csíkszeredában. A cég képviselője azt mondta, nem ismervén a várost, akadtak nehézségeik az elmúlt hetekben, de jövő héttől folytatják a már megkezdett munkálatokat, lesz anyag, amiből dolgozni és lesz munkás is. Ami az öt új tömbházat illeti, a lakóknak azt ígérte, hogy 2-3 héten belül ott is megkezdik a hőszigetelést, és legkésőbb december elejéig be is fejezik.

Kétosztatú ablak versus háromosztatú
Befejezéshez közeledő hőszigetelések is zajlanak Csíkszeredában, a Hargita és Kossuth utcai munkálatokat egy helybéli cég végzi. Őket nem szorítja annyira a határidő, mint azokat, amelyek most kezdik a munkát, és Antal Attila szerint tudják is tartani a megszabott ütemtervet.
A Kossuth utcai tömbházaknál viszont több konfliktus is nehezíti a dolgot. Antal szerint ezek abból erednek, hogy a tervezés idején nem volt mód az érintett 1200 lakrész mindegyikének magán szempontjait egyenként végigbeszélni, a típusterveket elfogadták, és a lakástulajdonosi társulások is vállalták, hogy a tervnek megfelelően lesz a kivitelezés. A terv előírásait követni viszont sok esetben pluszköltséget, pluszfelfordulást is jelent a lakók számára, és ezek után már nehezebben fogadják el, hogy a tömbház összképe, a közösségi érdek szempontjából előnyösebb volna a tervek követése. A vita tárgyát főként az ablakok képezték: az eredeti, háromosztatú nyílászárókat a lakók már korábban kicserélték kétosztatúra, miközben a terv a háromosztatú ablakokkal számolt.
– Nyilván, ha egy lakrész tulajdonosa megmakacsolja magát, erőszakkal nem tudjuk keresztülvinni a tervet. A párbeszéd útját választottuk inkább, ami kompromisszumkészséget igényel mindkét részről – mondta Antal Attila. – Azt nem tudtuk elfogadni, hogy az összképtől nagyon eltérő állapotot tartson fenn valamelyik lakástulajdonos, de ott, ahol nem tudjuk meggyőzni az illetőt a terv előírásainak betartásáról, minden bizonnyal el kell fogadjuk azt, hogy az ablak úgy marad, ahogy van. Kénytelenek leszünk ebbe belenyugodni, mert eszközünk arra, hogy ezt megváltoztassuk, nincs – tette hozzá.
Azoknál a tömbházaknál, ahol ezelőtt egy hónappal kezdték el a hőszigetelést, nem a várt ütemben halad a munkálat, esetükben is gond lehet a határidővel.
– Papírforma szerint itt még időben vagyunk. De nyugodtabb lennék, ha látnám, hogy nagyobb lendülettel haladnak – fogalmazott az alpolgármester.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb