Újabb tervek előkészítése

Tizenkét település gazdája az önkormányzat

884

Az elmúlt év nem a kivitelezésekkel, hanem inkább a pályázatok leadásával, elbírálásával és a beruházások előkészítésével telt el Homoródszentmárton községben – közölte Jakab Attila polgármester.

Jakab Attila Fotó: Nagyálmos Ildikó

A tavalyi egyik legnagyobb megvalósítás a Leányerdőn keresztül vezető, Ho­mo­ródszentmártont Homo­ród­al­mással összekötő út építése volt, amelyre idén tavasszal kerül aszfaltréteg.
– Számunkra mégsem ez a legfontosabb út, hanem a Homo­ród­szentmártont Keményfalvával összekötő megyei útszakasz, amely felújításának folyamatban van a tervezése. A megyei vezetőség ígérete szerint júniusban hozzá is fognak. Azért fontos ez az út, mert községünk területén van, és az említett falvakat összeköti a községközponttal – mondta a polgármester.
Tavaly elkezdődött öt település – Homoródszentmárton, Re­csenyéd, Homoródszentpéter, Ho­mo­ródszentpál és Városfalva – ivó- és szennyvízhálózatának bővítése, amelyre 1,5 millió eurót nyert az önkormányzat.
– A gerincvezeték már régebben elkészült, csupán bővítenünk kellett. Áprilisban kezdődnek a munkálatok, minden háztartást szeretnénk rácsatlakoztatni a hálózatra. Mivel már aszfaltozásra is pályáztunk, ezért azokon a településeken, ahol vizet vezetünk, ott aszfaltozni is fogunk. Remélhetőleg mindenki sorra kerül – tette hozzá Jakab Attila. Homoródszentmártonban és Ho­mo­ródszentpálon két forgalmas utcaszakaszt korszerűsítenek, Ho­moródszentpéteren és Városfal­ván egy-egy utcarész kap aszfaltburkolatot. Ho­mo­ród­szent­már­ton község vezetőségét is aggasztja – akárcsak a többi, érintett település vezetőit –, hogy miből fogják pótolni azt a különbözetet, ami az építkezések drágulásából adódik, ugyanis a megnyert pályázati pénz nem fedezi a költségeket.
Szintén tavaly fogtak hozzá és néhány héten belül átadják Ho­mo­ródszentmártonban a futballpálya szomszédságában lévő műgyepes sportpályát, amelyet LEADER-es, 65 ezer eurós pályázatból valósítanak meg.
– Az alapja elkészült, hama­rosan bekerítjük és rákerül a mű­gyep. Önerőből, helyi költség­vetésből a pálya mellé öltözőt építünk – részletezi az elöljáró, aki már májusban bajnokságot szeretne szervezni a pályán.

Új óvoda épül a községközpontban
Homoródszentmártonban új óvoda építéséhez fognak hozzá idén kormánypénzből. Igen nagy szükség van rá, hiszen jelenleg az egykori tanítói lakás ad otthont az oktatási intézménynek.
– Sajnos nem kaptunk pénzt a gyepesi kultúrotthon renoválására, de reméljük, hogy ez az év az újabb tervek előkészítéséről szól – fogalmazott a polgármester.
A kormány sürgősségi pénzalapjából – amelyet árvízkárok helyreállítására szánt – összekötötték Homoródkeményfalvát Lövétével.
– Ez nagyon rossz, bozóttal benőtt, elhagyatott útszakasz volt, most már autóval is lehet közlekedni rajta – jegyezte meg Jakab Attila.
Homoródkeményfalván új hidat építettek, a régi teljesen használhatatlanná vált. Bágyban egy ifjúsági ház felújításában segített építőanyaggal az önkormányzat.
A közeljövőben tervezik a polgármesteri hivatal teljes felújítását is.
A telekkönyvezés jól halad: Vá­rosfalván befejezték a méréseket, nekifogtak Szentpéteren, Szent­pálon és Szentmártonban is. A tizenkét településnek összesen 14 500 hektár területe van, évente nagyjából két-háromezer parcellát sikerül telekkönyvezni.
Nincs könnyű helyzetben Ho­mo­ródszentmárton község vezetősége, hiszen tizenkét településen kell terveznie, a pályázati pénzekből nem jut egyszerre mindenkinek. Ezért a polgármester a lakosság türelmét és megértését kéri, hiszen, mint mondta, azon dolgoznak, hogy minden kicsi faluban élhetőbb körülményeket teremtsenek.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek