Újabb szigorítások gyergyószentmiklóson: A szentmisék nem maradnak el

53

Újabb szigorító intézkedéseket vezettek be Gyergyószent­mik­lóson a járványmegelőzés céljából. Ezekről pénteken tájékoztatta a tanácsosokat és az intézményvezetőket Nagy Zoltán polgármester.

A szentmiséket megtartják, de korlátozásokat vezettek be                                                           Fotó: Lázár Hajnal

A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében egyre több szigorító intézkedést kell bevezetni, de pánikra továbbra sincs ok – hangsúlyozta Nagy Zoltán polgármester pénteken. Mint kifejtette, mától csak előzetes időpontfoglalással lehet ügyeket intézni a polgármesteri hivatalban. Leszögezte, a cél az, hogy a hivatali ügyintézés ne álljon le, a lakók problémáit, kéréseit orvosolni tudják, de oly módon, hogy ne gyűljenek sokan össze az épületben, s senkire nézve ne jelentsen ez veszélyt. Ugyanakkor továbbra is arra biztatják a lakosokat, használják ki az online ügyintézés lehetőségét, a formanyomtatványok megtalálhatók a város honlapján, s ugyanott a helyi adók és illetékek fizetésére is van lehetőség. Információkat telefonon kérhetnek a 0266–364494-es telefonszámon. Az intézkedés egyelőre március 31-ig érvényes.
Bár a városi piacot egyelőre nem zárták be, az ott működő sajtházra már lakat került, ugyanis ott rendszerint sokan gyűltek össze.
A templomok bezárását még nem rendelték el, azonban a szentmiséket is érintik szigorítások. A Szent Miklós-plébánia felhívásban hangsúlyozza, egyszerre csak ötven személy tartózkodhat a templomban, s egymástól másfél méter távolságot kell tartaniuk a misén részt vevőknek. A templomba bemenet mindenkinek lesz lehetősége kézfertőtlenítésre, s minden szentmise előtt szenteltvízzel meghintik a híveket, ami helyettesíti a szenteltvízzel való keresztvetést. A szentáldozás kézben történik, a gyerekeket áldásban részesítik. A betegeket, időseket arra kérik, maradjanak otthon, s televízió-, valamint rádióadásokon keresztül kapcsolódjanak be a szentmisébe. A Szent István-plébánia is hangsúlyozza, az influenzás tünetekkel küzdő hívek tartózkodjanak a templomok látogatásától, s aki nem jut be a templomba a létszámkorlátozás miatt, az kint hallgassa a szentmisét, a hangosításról gondoskodnak. A Gyergyószentmiklósi Református Egyházközség is arra kéri híveit, tartsák be a higiéniai előírásokat, ne álljanak közel egymáshoz. Amíg a korlátozások érvényben vannak, vasárnaponként két istentiszteletet tartanak, de az egyházközség Facebook-oldalán is közvetítik az igehirdetést.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek