Újabb rendkívüli ülésszak

Január végéig tartó, újabb rendkívüli ülésszakra hívták össze a képviselőházat tegnap, amely így egyáltalán nem mehet téli szünetre, február elsején ugyanis megkezdődik a parlament rendes tavaszi ülésszaka. Karácsony után és január első hetében a december 11-i választások utáni kormányalakítás elhúzódása miatt nem mehettek vakációra a törvényhozók. Az újabb rendkívüli ülésszakot sem a napirenden szereplő tervezetek halaszthatatlan jellege miatt, hanem a szociálliberális kormánytöbbség és a jobboldali ellenzék közti politikai csatározások következményeként hívták össze. Liviu Dragnea házelnök egy televíziós interjúban elismerte: azért kell üléseznie a parlamentnek, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket hozhasson. A parlament mindkét háza elfogadta ugyan múlt héten azt a törvénytervezetet, amely felhatalmazza a kormányt, hogy a parlamenti vakáció idején rendeleteket hozzon, ez ellen azonban a jobboldali pártok alkotmányossági óvást emeltek, mondván, hogy a felhatalmazás a sarkalatos törvények módosítására is kiterjed, ami sérti az alaptörvényt. Az óvást csütörtökön tárgyalja az Alkotmánybíróság. Ha a taláros testület el is utasítaná az óvást, kérdéses, hogy az államfő mennyire fog sietni a törvény kihirdetésével. Dragnea szerint az ellenzék egyedüli célja, hogy meggátolja a szociáldemokraták választási ígéreteinek gyors életbe léptetését, de a PSD „nem fog elveszni a részletekben”, és lehetővé teszi a tervezett törvénymódosítások gyors életbe léptetését.
Az alkotmány kivételes esetekben lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeleteket hozzon, az ilyen jogszabályokat pedig utólag megvitatja – megerősíti, módosítja, elveti – a parlament. Ezzel a lehetőséggel azonban csak akkor élhet a kabinet, amikor ülésezik a parlament: ezért volt szükség a rendkívüli ülésszakra.
A Grindeanu-kormány eddig sürgősségi rendelettel döntött a helyi közigazgatási alkalmazottak és előadóművészek béremeléséről, a hallgatói ösztöndíjak növeléséről, valamint a kis- és középvállalkozóknak nyújtott adókedvezményről. A parlamentet január utolsó hetére mindenképpen rendkívüli ülésszakra hívták volna, hogy elfogadja a 2017-es állami költségvetést, amelynek a tervezetét még csak ezután dolgozza ki az új kormány.

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb