Újabb rekord

25

Annak idején arról már beszámoltunk, hogy az európai autópiac szempontjából „bal lábasnak” bizonyult az évkezdet lévén, hogy kedvezőtlenül alakult az eladásszám, mármint a megelőző esztendő azonos hónapjához viszonyítva. Kivételt pedig egy-két ország jelentett, köztük Románia, amely esetében rekordszámba menő piacbővülés következett be. Februárban is majdhogynem megismétlődött ez a kedvezőtlen helyzet, és kivételt ugyancsak néhány ország képezett, ismét köztük lévén Románia is.

Uniós viszonylatban február hónap folyamán 1%-kal kevesebb személygépkocsit írattak be a forgalomba, mint 2018 februárjában, két hónap viszonylatában pedig 2,9%-kal kevesebbet. (Európai viszonylatban viszont némileg jobb a helyzet, ugyanis a piaczsugorodás „csak” 0,9%, illetve 2,9%-os volt.) A forgalomba beíratott új személygépkocsik számának jelentős csökkenése következett be 2018 első két hónapjához viszonyítva Hollandiában (-17,16%-os), Svédországban (-13,1%-os), Csehországban (-12,2%-os), Finnországban (-12,7%-os), Írországban (-12,3%-os) és Ausztriában (-11,2%-os). A piacbővülési arányszám tekintetében a maga +68,8%-kal Litvánia került az első helyre, de ez a balti állam porszemnyi szereplője az európai autópiacnak, lévén hogy részesedése elenyésző. (Egyébként az esztendő első két hónapjában ott 6274 új személygépkocsit jegyeztettek be a forgalomba.) A nagy piaci szereplők közül egyik esetében sincs szó jelentősebb piacbővülésről, így például Németországban az esztendő első két hónapjában csak 0,6%-kal több új járgányt értékesítettek, mint a megelőző esztendő azonos időszakában, Franciaországban pedig 0,5%-kal többet. Viszonylag jelentősebb gyarapodásról lehet beszélni Magyarország (+11%) és Románia esetében (+26,8%). A piacbővülési arányszám tekintetében amúgy országunk esetében februárban újabb rekord született: a megelőző esztendő azonos időszakához viszonyítva 37,5%-kal több új személygépkocsit jegyeztettek be a forgalomba. Abszolút számokban: februárban
12 071 új személygépkocsira került fel a rendszámtábla, két hónap viszonylatában pedig 26 023-ra.

Márkák versengése
A minap zárult Genfi Autószalon kapcsán is egyes piaci elemzők annak a véleményüknek adtak hangot, miszerint megtörténhet, hogy az idei esztendő körülményesnek bizonyulhat az európai autógyártás és autópiac szempontjából, ugyanakkor 2019 az előbbi tekintetében egy amolyan generációváltás előes­téje is lehet. Mindebben közrejátszhat az elektromosgépkocsi-gyártás valószínűsíthető térhódítása, a kínai felvevőpiac viszonylagos beszűkülése, valamint a Brexit. A két hónapi eredmények a szóban forgó feltételezést látszanak alátámasztani, de még korai lenne lejtmenetre „ítélni” a piac alakulását. Annál is inkább korai, mert vannak olyan elemzők is, akik szerint éves viszonylatban helyrebillenhet a mérleg, sőt európai viszonylatban több új személygépkocsi eladására is sor kerülhet, mint 2018-ban. (Hazai viszonylatban is vannak olyan előrejelzések, miszerint tovább fog bővülni a belső piac, azaz több új személygépkocsi értékesítésére kerül sor, mint a megelőző esztendőben.) Ami viszont tény: annak, hogy európai viszonylatban az esztendő első két hónapja során csökkent az új személygépkocsik eladásszáma, kárát láthatták egyes autógyárak. Íme, mit mutat az ACEA hivatalos statisztikája: az esztendő első két hónapja során a Volkswagen Csoport eladásszáma 3,6%-kal zsugorodott, a PSA csoporté 0,8%-kal, a Fordé 6%-kal, a BMW Csoporté 3,4%-kal, a Toyota Csoporté 4,5%-kal, a Nissané 24,6%-kal, a Mazdáé 5,5%-kal, a Hondáé 11,2%-kal, a FCA Csoporté (Fiat) pedig 10%-kal. Nos, ezekből a számada­tokból is az olvasható ki, hogy egyeseket igen érzékenyen érintett az uniós, illetve az európai piac beszűkülése. Még kirívóbb, illetve kedvezőtlen a helyzet egyes márkák esetében: a Porsche -48,8%-kal zárta az esztendő első két hónapját, az Alfa Romeo -38%-kal, az Audi -12,7%-kal, az Opel -5%-kal, a Renault -4,9%-kal, a Fiat -15,5%-kal, a BMW -4,8%-kal, a Toyota ugyancsak -4,8%-kal. Akkor kik voltak a nyertesek, ha egyáltalában lehet nyertesekről beszélni: a Volvo Car Corp. eladásszáma 13,5%-kal gyarapodott, a Jaguáré 11,3%-kal, a Mitsubishi esetében a bővülés 16,6%-os volt, a Jeep esetében pedig 16,5%-os. Külön kell szólnunk a Dacia márkáról, amelynek eladásszáma, ha szerényen is, de hovatovább növekedik, ilyenképpen pedig az idei esztendő első két hónapja során európai viszonylatban az ezen a márkanéven forgalomba beírt új személygépkocsik száma 7,4%-kal gyarapodott 2018 azonos időszakához viszonyítva. (Abszolút számban kifejezve 86 284 járműről van szó). Kétségtelen, hogy a dolgok ilyenszerű alakulásában megvolt, meglehetett a maga szerepe a hazai autópiac kedvező alakulásának is, tudva azt, hogy a Romániában értékesített új személygépkocsiknak több mint 60%-át a Dacia márkájú járgányok teszik ki.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek