Újabb óvintézkedések: Továbbra sincs igazolt beteg

67

Jól működik az online oktatás, 12 személy van intézményes karanténban, 101-en otthoni elkülönítésben, holnaptól elindul az Időseinkért szolgáltatás és bezárják a város játszótereit. Többek között erről tartott sajtótájékoztatót ma délelőtt a városházán Ráduly Róbert Kálmán polgármester és Füleki Zoltán alpolgármester.

A helyi katasztrófavédelmi bizottság tegnap délelőtti ülése után tartottak sajtótájékoztatót Csíkszereda elöljárói, ahol elhangzott, hogy valamennyi csíkszeredai általános és középiskolában működik az online oktatás.
– Mindenhol sajátosan oldották meg, van, ahol a Google azon platformját használják, ami erre van kifejlesztve, van, ahol Facebookon és van, ahol WhatsAppot is használnak, tehát különböző létező virtuális eszköztárat igénybe véve zajlik örömünkre az oktatás – mondta Ráduly Róbert Kálmán polgármester.
A város elöljárója arról is beszámolt, hogy Csíkszeredában jelenleg tizenketten vannak intézményes karanténban, 101 személy van otthoni elkülönítésben.
A városvezetők arról is tájékoztattak, hogy ma reggel megnyitották a Kalász negyedi bevásárlóközpontban a LIDL üzletházat, amelyben minden áru elérhető. Ugyancsak a plázában nyílt egy gyógyszertár is, ott azonban hiányoznak különböző gyógyszerek, főként azok, amelyek a krónikus betegek számára lennének szükségesek.
A koronavírus terjedésének megelőzése céljából a város önkormányzata elindítja az Időseinkért szolgáltatását azon 65 év feletti személyek számára, akiknek nincs a környezetükben olyan szomszédjuk, rokonuk, aki a napi bevásárlást vagy a gyógyszerek kiváltását intézné.
– Aki ezt jelzi, annak állunk rendelkezésére – hangsúlyozta a polgármester.
Ezen szolgáltatást a 0735–209455-ös telefonszámon vagy a social@szereda.ro e-mail-címen lehet igényelni.
A további mobilitás csökkentésének érdekében bezárják a játszótereket.
– Ahol lakatot kell tenni, az könnyebb dolog, ott, ahol nincs kerítés, nehezebb, de mától a játszótereket zárni fogjuk – hangsúlyozta Ráduly Róbert.
Hétfőtől törlik a Hargitafürdőre közlekedő városi buszjáratot is, csak a katonai buszjárat marad a városi tömegközlekedésben.
Ráduly Róbert Kálmán polgármester arra is kitért, hogy Hargita Megye Tanácsának Fejlesztési Ügynöksége szombaton szeretné megtartani a hagyományos székely termékek havi vásárát, ahol 25 kereskedőnek biztosítanának standot.
– Mi úgy gondoljuk, hogy ennek most nincs helye, de javasolunk helyette egy egész más konstrukciót. Mi azt mondjuk, hogy ezeket az embereket hármasával vagy négyesével csoportosítsák és hétfőtől péntekig váltsák egymást – jegyezte meg Ráduly Róbert.
A városvezető azt tanácsolja, hogy napi váltással legyenek jelen a megyeháza oszlopcsarnokában a székely termékek azon előállítói, akiknek különösen fontos megélhetési forrás a portékáik értékesítése.
Füleki Zoltán alpolgármester arról tájékoztatott, hogy a város romatelepeinek lakói európai uniós higiéniai segélycsomagokat kaptak, ugyanakkor folyamatosan tájékoztatják őket a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókról.
– Utasítottuk arra, hogy fogjanak hozzá takarítani, a szemételszállítást mi biztosítjuk, tehát ahogy megtelnek a konténerek, az Eco-Csík szállítja is el, ugyanakkor elkezdik a fertőtlenítést is ezeken a telepeken – jegyezte meg az alpolgármester.

Biró István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek