Újabb óvintézkedések Csíkszeredában: Továbbra sincs bizonyított beteg a városban

3 257

Jól működik az online oktatás, 12 személy van intézményes karanténban, 101-en vannak otthoni elkülönítésben, holnaptól elindul az Időseinkért szolgáltatás és bezárják a város játszótereit. Többek között erről tartott sajtótájékoztatót ma délelőtt a városházán Ráduly Róbert Kálmán polgármester és Füleki Zoltán alpolgármester.

Fotó: Kovács Hont Imre

A helyi katasztrófavédelmi bizottság ma délelőtti ülése után tartottak sajtótájékoztatót Csíkszereda elöljárói, ahol elhangzott, hogy valamennyi csíkszeredai általános és középiskolában működik az online oktatás.
– Mindenhol sajátosan oldották meg, van, ahol a Google azon platformját használják, ami erre van kifejlesztve, van, ahol Facebookon és van ahol, esetleg WhatsAppot is használnak, tehát különböző létező virtuális eszköztárat igénybe véve zajlik örömünkre az oktatás – mondta Ráduly Róbert Kálmán polgármester.
A város elöljárója arról is beszámolt, hogy Csíkszeredában jelenleg tizenketten vannak intézményes karanténban, 101 személy van otthoni elkülönítésben.
A városvezetők arról is tájékoztattak, hogy ma reggel megnyitották a Kalász-negyedi plázában a LIDL bevásárlóközpontot, amelyben minden áru elérhető. Ugyancsak a plázában nyílt egy gyógyszertár is, ott azonban hiányoznak különböző gyógyszerek, főként azok, amelyek a krónikus betegek számára volnának szükségesek.
A koronavírus terjedésének megelőzése céljából a város önkormányzata elindítja az „Időseinkért” szolgáltatását azon 65 év feletti személyek számára, akiknek nincs a környezetükben olyan szomszédjuk, rokonuk, aki a napi bevásárlást vagy a gyógyszerek kiváltását intézné. – Aki ezt jelzi annak állunk rendelkezésére – hangsúlyozta a polgármester. Ezen szolgáltatást a 0735 209 455-ös telefonszámon, vagy a social@szereda.ro e-mail címen lehet igényelni.
A további mobilitás csökkentésének érdekében bezárják a játszótereket. – Ott, ahol lakatot kell tenni az egy könnyebb dolog, ott, ahol nincs kerítés ott nehezebb, de mától a játszótereket zárni fogjuk – hangsúlyozta Ráduly Róbert.
Hétfőtől törlik a Hargitafürdőre közlekedő városi buszjáratot is, csak a katonai buszjárat marad a városi tömegközlekedésben.
Ráduly Róbert Kálmán polgármester arra is kitért, hogy Hargita Megye Tanácsa Fejlesztési Ügynöksége szombaton meg szeretné tartani a hagyományos székely termékek havi vásárát, ahol 25 kereskedőnek biztosítanának standot.
– Mi úgy gondoljuk, hogy ennek most nincsen helye, de javasolunk helyette egy egész más konstrukciót. Mi azt mondjuk, hogy ezeket az embereket hármasával vagy négyesével csoportosítsák és hétfőtől péntekig váltsák egymást – jegyezte meg Ráduly Róbert.
A városvezető azt tanácsolja, hogy napi váltással legyenek jelen a megyeháza oszlopcsarnokában azok a székely termékek előállítói, akinek különlegesen fontos megélhetési forrás a portékáik értékesítése.
Füleki Zoltán alpolgármester arról tájékoztatott, hogy a város roma-telepeinek lakói európai uniós higiéniai segélycsomagokat is kaptak, ugyanakkor folyamatosan tájékoztatják őket a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókról.
– Utasítottuk arra, hogy fogjanak neki takarítani és a szemételszállítást mi biztosítjuk, tehát, ahogy megtelnek a konténerek, úgy az Eco-Csík szállítja is el és elkezdik a fertőtlenítést is ezeken a telepeken – jegyezte meg az alpolgármester.

Biró István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek