Újabb névvel egészül ki a névsor

79

Az obeliszk elkészült, már a környezetét rendezik Csíkszereda világháborús emlékművének. Szeptember végén az avatóünnepségre is sor kerül, ígéri Darvas-Koz­ma József címzetes esperes, csík­szeredai plébános.

Az emlékmű felirata: „Emlékezzetek és küzdjetek azért, amiért mi életünket áldoztuk”. Eltűnődhetnek rajta a látogatók Fotó: László Róbert
Az emlékmű felirata: „Emlékezzetek és küzdjetek azért, amiért mi életünket áldoztuk”. Eltűnődhetnek rajta a látogatók Fotó: László Róbert

Az önkormányzattal közösen állítjuk az emlékművet, kaptunk rá támogatást, és hamarosan, ha az időjárás engedi, befejezzük a munkát – nyilatkozta megkeresésünkre Darvas-Kozma József esperes-plébános. – Valamikor szeptember végén szeretnénk felavatni, de addig egy újabb név is felkerül az obeliszkre.
Az esperes elmondta, hogy augusztus 15. és 20. között a Történelmi Vitézi Rend tagjaival történelmi zarándokúton vett részt Galíciában, és az ukrán határ mentén mintegy 400 km szakaszt jártak végig. Erődöket látogattak meg, a székesegyházakban vagy a temetőkben tábori oltáron szentmisét végeztek, önkormányzatokat kerestek fel. Voltak a Przemyśl-i erődben, a Gorlice-i és a Limanova-i áttörések helyszínén, múzeumokban és katonatemetőkben.
– Meglepetés is ért – jegyezte meg Darvas Kozma József. – A luznai önkormányzat egy körülbelül 10 hektáros temetőt gondoz. Vártak bennünket, kérdezték, hogy honnan érkeztünk, és válaszunkra két honvéd sírját is megmutatták: egy brassói és egy csíkszeredai halottét. Így láthattuk a csíkszeredai Tisch János sírját, aki 1914. december 30-án esett el, és akiről eddig nem tudtunk, de most az ő nevét is felírjuk az emlékműre.
„Emlékezzetek és küzdjetek azért, amiért mi életünket áldoztuk” – ez lesz a felirata az elesettek névsora mellett a csíkszeredai világháborús hősök emlékművének. A plébános szerint fontos és helytálló ez az üzenet. Eltűnődhetnek rajta a Millenniumi-templomba látogatók az obeliszk mellett üldögélve, akárcsak a hősök nevén, életkorán és azon, ki hol esett el az olasz fronttól Szibériáig, szerteszét a nagyvilágban…
A csíkszeredai világháborús emlékmű felekezetre való tekintet nélkül tartalmazza mindazok neveit, akik csíkszeredai lakosként haltak hősi halált a harctereken. Az egyre bővülő névsoron 38 első világháborús és 65 második világháborús hős, vagyis 103 személy neve szerepel.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.