Újabb nem az autonómiára

Politikai botrány a székelyföldi autonómia statútuma miatt

292

Elutasította a szenátus tegnap azt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott, a parlament két magyar képviselője által decemberben ismét beterjesztett törvényjavaslatot, amely területi autonómiát irányozna elő Székelyföldnek. A döntést azonban egy jókora botrány előzte meg, amelyet Klaus Johannis államfő televíziós nyilatkozata robbantott ki. Az államfő a szociáldemokrata pártot (PSD) azzal vádolta, hogy „azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak”. Johannis dühét az váltotta ki, hogy a képviselőház hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómiai statútumát. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke ugyanakkor államfőhöz méltatlan, hisztérikus kirohanásnak, a magyarok elleni gyűlöletkeltésnek nevezte Johannis nyilatkozatát.

Johannis kifakadt                                                                                                                   Fotó: presidency.ro

Az RMDSZ álláspontját a felsőház tegnapi ülésén egyébként Tánczos Barna Hargita megyei szenátor képviselte. Felszólalásában úgy érvelt: az erdélyi magyarság autonómiatörekvései jogosak már csak azért is, mert a modern Romániát megalapozó – Erdély és a Román Királyság egyesülését egyoldalúan kikiáltó – 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatban a románság kötelezettséget vállalt arra, hogy önrendelkezést biztosít Erdély népeinek. A szenátor ugyanakkor nehezményezte, hogy a román politikusok nem hajlandók érdemi vitát folytatni az autonómiáról. Rámutatott: tucatnyi jól működő példa létezik szerte az Európai Unióban különböző autonómiaformákra. A szenátor ugyanakkor szóvá tette az érdemi, kölcsönös bizalomra épülő párbeszéd hiányát, illetve emlékeztetett, a román parlamenti pártok sem most, sem korábban nem voltak hajlandóak érdemben megvitatni a székelyföldi autonómiát javasló törvénytervezeteket.
A tegnapi szenátusi vitán a román pártok szónokai az autonómiatervezetet egyöntetűen elutasították, románellenesnek minősítették, beterjesztését pedig provokációnak nevezték, ugyanakkor egymást vádolták „árulással” a képviselőházi malőr miatt. Ezzel együtt a szenátus elutasította a Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt képviselők által tavaly decemberben benyújtott törvénytervezetet. A végleges döntés meghozatala érdekében összehívott szenátus tegnap név szerinti voksoláson 126 szavazattal 9 ellenében erősítette meg a – Székelyföld autonómiáját elutasító – szakbizottsági jelentést. A koronavírus-járvány miatt a szenátorok többsége nem volt jelen az ülésen, szavazatukat telefonon keresztül jelentették be az ülésvezetőnek. A név szerint voksolás több időt vett igénybe, mint a tervezet vitája. Az autonómiatervezetet kizárólag az RMDSZ frakciója támogatta.

Államfői kirohanás
Klaus Johannis államfő egyébként tegnapi sajtónyilatkozatában súlyos vádakat fogalmazott meg a PSD irányába.
– Jó napot kívánok, PSD! – ezekkel a szavakkal, magyarul kezdte nyilatkozatát az államfő, majd így folytatta: – Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia Parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. Miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy szabaduljunk meg ettől a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak. Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserében – fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Johannis kérjen bocsánatot!
Az RMDSZ közösségi oldalán közzétett videójában Kelemen Hunor RMDSZ elnök államfőhöz méltatlan, hisztérikus kirohanásnak, a magyarok elleni gyűlöletkeltésnek nevezte Johannis nyilatkozatát. Szerinte a román államfő azzal riogatja honfitársait, hogy „a magyarok elveszik Erdélyt”, ami a – 90-es években jelentős támogatottsággal rendelkező, szélsőségesen nacionalista – Nagy Románia Párt (PRM) erőszakos és veszélyes politikájára emlékeztet.
Az államelnöknek elnézést kell kérnie ezért a nagyon veszélyesen elcsúszott mondatáért – olvasható az RMDSZ elnökének sajtóközleményében.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.