Újabb négy orvoslakás épül

Távlati terv: szolgálati tömbházlakás

234

A „papírmunka” folyamatban van, novemberben pedig elkezdődhet a kivitelezése is a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház közelében épülő új, négy lakrészes orvoslakásnak is. Ezzel 27-re emelkedik a csíkszeredai orvosi szolgálati lakások száma, évek múlva azonban tömbházlakás épülhet a kórházban dolgozó szakemberek számára.

Vígh Ádám és Borboly Csaba a szerződéskötés után. Az orvosok jövőképével a kórházé is megszilárdul Fotó: HMT Sajtószolgálat

Újabb orvoslakás épül a megyei kórház szomszédságában a meglévő négy „kaptafájára”. Az egyemeletes épületben négy darab, 52, illetve 50 négyzetméteres kétszobás szolgálati lakás fér el. Tervezéssel együtt a beruházás értéke bő 1,1 millió lej, erre a célra a kórházat működtető megyei tanács korábban már elkülönítette a szükséges összeget. A tervezést, engedélyeztetést és kivitelezést is elnyerő Tectum Company vezetőjével, Vígh Ádámmal tegnap írta alá a szerződést Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
– Az orvoslakások építése megtorpant, amíg Csíkszereda általános városrendezési terve (PUG) nem volt hatályos. Ez az akadály elhárult, és mivel a meglévők mellett elfér még egy épület, újabb ház megvalósítását hirdettük meg. Továbbra is serkenteni akarjuk a fiatal orvosok ideköltözését, hogy a majdaniakban mentőhelikopter ne innen vigye, hanem ide hozza a sérülteket – fogalmazott Borboly Csaba.
– Újabb négy család jut szolgálati lakáshoz, és ha a fiatal orvosok szakmai jövőképét alakítjuk, azzal a kórház jövőképét is szilárdabbá tesszük – mondta dr. Konrád Judit kórházigazgató.

Péli Levente, a megyei tanács műszaki vezérigazgatóságának vezetőhelyettese a műszaki paramétereket ismertette, megtudtuk továbbá, hogy novemberben elkezdődhet a kivitelezés, és erre 10 hónap áll rendelkezésre.
Vígh Ádám, a Tectum Company vezetője rámutatott: az elkészült négy közül kettőt ugyancsak ők építettek, és igyekeznek tartani a szerződésben megállapított határidőket. A Hargita Népe kérdésére elmondta: az építkezés miatt kivágásra kerülő fák helyett – ahogy korábban is tették – újakat ültetnek, még nagyobb számban.


Mint dr. Konrád Judittól megtudtuk: jelenleg 18 fiatal orvos várólistás, és jövőre várhatóan mintegy tíznek sikerül is lakást biztosítani. Kérdésünkre elmondta: a kórház szomszédságában levő négy épületben 16 szolgálati lakás van, emellett a város területén további négy szolgálati lakást használnak – közülük egy még nincs elfoglalva –, ugyanakkor a magyarországi alapokból, a Stúdium Alapítvány által megvalósított három szolgálati lakás szintén a kórházban dolgozó fiatal orvosok számára nyújt kedvező lakhatási feltételeket. Korábban háromévenként hosszabbíthatták a bérleti szerződést, újabban azonban az az eljárás, hogy három évre kötik a szerződést, és ez legfeljebb két évvel hosszabbítható meg. Az orvoslakások célja ugyanis a fiatal orvosok megsegítése, az ideköltözésük ösztönzése – hangzott el.
Borboly Csaba ugyanakkor bejelentette: a város átadott egy területet a Nagy Laji-dombja Natúr Lakópark felé néző oldalán, a víztározó közelében, a távlati tervek szerint pedig ezen a helyszínen – az Országos Lakásügynökség (ANL) programjából – tömbházat építenek kifejezetten a kórházban dolgozó fiatal orvosok számára.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek